Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


  0 0

  Az egészséges étrend gazdag az alacsony feldolgozottságú és valódi tápanyagtartalmú ételekben, amik remek módjai megvédeni magunkat a rákkal szemben.
  Sajnos manapság a rákkal való megbetegedés esélye igen magas, főleg a nyugati világban – 3 emberből 1 esetében várható, hogy valamelyik ismert rákbetegségben szenvedni fog élete során. A környzet szennyezés, a tej- és hústermékek magas  hormonszintje, a transzzsírok és cukor mennyisége az ételekben és a kozmetikumokban a vegyi anyagok folymatosan és könyörtelenül emelik a rákos megbetegedések előfordulását, de végül is, ez teljesen érthető is. 

  Sajnos sok ember szenved a kemoterápiától a kezelés során, és ez komolyan gyengíti az immunrendszert lévén valamennyi valójában sejtméregként definiálható. Szerencsére a természet ellensúlyozza a legrosszabb megpróbáltatásokat is. Az egyik kevésbé ismert módja a rák és kemoterápia negatív hatásaival szemben a gyógygombák használata. 
  A gyógygombák az ehető gombák azon csoportja vagy azon gombák kivonata, amik különböző hihetetlenül hatásos összetevőket tartalmaznak, ezzel is tudományosan bizonyítva, hogy 1.) megelőznek bizonyos rákfajtákat, 2.) csökkentik a rákos tüneteket, 3.) jelentősen erősítik az immunrendszert, 4.) csökkentik a különböző rákkezelések negatív hatásait, beleértve a kemoterápiát is.
  Hógomba (Tremella Fuciformis)
  A kobalt 60 egy sugárterápia típus, amit már 60 éve használnak. Ez az egyik legprecízebb rádióterápia és a legelterjedtebb módszer az agydaganatok kezelésére. A hasznossága ellenére, mint hagyományos kezelési módszer, a kobalt 60 kemoterápia csökkenti a myeloid granulocita (egy fontos típusa a fehér vérsejtnek, ami a kemoterápia során sérül) szintjét a természetes szint 20%-ára. Azonban a hógomba napi fogyasztása képes megemelni a myeloid granulocita szintet a normál mennyiség 60%-ára.
  Poliszacharid K (PSK)
  A PSK egy poliszacharid, amit a lepketaplógombából nyernek ki - a legkutatottabb gyógygombából, ami Japánban rákos kezelést segítő összetevőként van levédve és tudományosan is bizonyított a rákellenes hatása mind laboratóriumi körülmények között, mind pedig az emberi testben.  A Texasi Egyetem Rákközpontjának kutatói szerint a PSK egy ígéretes jelölt a kemoterápiás kezelésben. A tapasztalati vizsgálatok azt mutatják, hogy a kemoterápia alatt a lepketapló kivonatot használók immunválasza jobb. Japánban még a TB is támogatja!
  Shiitake - Lentinan
  A legtöbb ember ismeri a shiitake gombát (Lentinus Edodes), de kevésbé figyelnek oda a rákellenes tulajdonságaira.
  A rák egyik velejárója, de különösen a kemoterápiáé, az immunrendszer nagymértékű megterhelődése. 
  A shiitakeban található poliszacharid összetevők jelentősen javítják az immunfunkciókat, segítve a kemoterápiát kapó betegek immunrendszerének erősítését. A tiszta kivonatukat ezeknek a poliszacharidoknak (ún. lentinan) a tumorellenes kezelésekben Japánban már 30 éve használják. 
  Továbbá, a rákban szenvedő betegekről készült klinikai tanulmányok összefüggést mutatnak a lentinan és magasabb 
  Más gyógygombák is jelentősen fejlesztik az immunfunkciókat, mint pl. a Reishi (Ganoderma Lucidum), ABM (Agaricus Blazei Murril), Chaga (Inonotus Obliquus) és Antrodia Camphorata.

  0 0

  A magasság sok mindentől függ, többek között genetikai és környezeti tényezőktől. Lehetséges azonban, hogy a jóga segítségével sikerül pár centit nőnünk még serdülőkor után is
  Magasabb szeretne lenni? Unja már a gyógyszereket és a megerőltető edzéseket, amelyek növekedést ígérnek, de eredményük nincsen? Ha ezekre igennel válaszolt, akkor a legjobb helyen van. Ezzel a pár könnyű jógagyakorlattal kényelmesen növelheti a testmagasságát.


  Jógagyakorlatok a testmagasság növeléséért

  A légzésünk szabályzásával és a gyakorlatok során a testünk nyújtásával rugalmasabbá válik a testünk, így a jóga több szinten is hozzájárul a magasságunk növeléséhez. A mély légzés oldja a stresszt a ház izmaiban, eltávolítva a test növekedésének akadályait. Bizonyos jógagyakorlatok pedig a helyes testtartással segítenek megnőni.
  1, Surya Namaskar (Napüdvözlet)
  • Álljunk a Nap felé fordulva egyenesen, a nagylábujjak érjenek össze. Érintsük össze a tenyereket a mellkas előtt, majd belégzéssel nyújtsuk magas tartásba a karokat. Enyhén hajoljunk hátra és engedjük a karokat a fej mögé.
  • Lassú kilégzéssel dőljünk előre, és érintsük meg a földet. Próbáljuk a térdünket nyújtva tartani, lógassuk a fejet.
  • Belégzéssel lépjünk hátra a jobb lábbal. Az ujjhegyek, a jobb térdünk és lábfejünk is legyenek a talajon. Emeljük fel a fejünket, nézzünk felfelé.
  • Vigyük hátra a bal lábunkat is, helyezkedjünk fekvőtámaszba. Kilégzéssel emeljük meg a csípőnket nyújtott karral. A fejünket hozzuk egy vonalba a karokkal, nézzünk a köldökünk irányába, toljuk el magunkat a talajtól (hegy tartás).
  • Ereszkedjünk vissza fekvőtámaszba, majd lassan tegyük le a térdeket, a mellkast és az állat. A könyököket tartsuk szorosan a test mellett, a csípőt pedig a talaj fölött.
  • Belégzéssel toljuk fel a felsőtestünket a karokkal, csak a tenyerek és a lábak legyenek a földön. Nézzünk felfelé.
  • Kilégzéssel ismét toljuk fel a csípőnket hegy tartásba, majd visszafelé végezzük el az első négy lépést.

  2, Sukhasana (Könnyű ülés)

  A sukhasana a centrális póz, amelyből a többi jógapóz eredeztethető. Ez a póz segít szabályozni a légzést, javítani a testtartást, és a hát alsó részében és a csípőben lévő porcokban csökkenteni a nyomást.
  • Üljünk a földre keresztbe tett lábakkal. A tenyerek pihenjenek a térdeken, nézzenek felfelé.
  • Koncentráljunk a légzésünkre – legyen mély és egyenletes.
  • A gerincünk legyen teljesen egyenes.
  • Az ülőcsontokat a földön tartva finoman engedjük süllyedni a térdeket.
  • Tartsuk a pózt legalább öt mély légzésig. Belégzéskor emeljük a fejünk fölé a karokat, kilégzéskor lassan engedjük vissza őket.
  • Ismételjük a gyakorlatot 5-7 alkalommal.

  3, Talasana (Pálmafa póz)

  Ez az ászana rendkívül egyszerű és hatékony: nyújtja a testet, erősíti a karokat, a lábakat és a gerincet. A magasságot is növelheti. Már gyerekkortól kezdve gyakorolhatjuk.
  • Álljunk egyenesen, a nagylábujjak érjenek össze. A karokat tartsuk a test mellett, a tenyerek nézzenek a combok felé.
  • Mély belégzéssel hosszabbítsuk meg a gerincünket, emeljük az egyenes karokat a fej fölé. A tenyerek nézzenek egymás felé.
  • Emeljük meg a sarkakat, egyensúlyozzunk a lábujjhegyeken. Nyújtózzunk meg, amennyire csak tudunk. Kilégzéssel térjünk vissza a kiinduló pózba. 

  4, Trikonasana (Háromszögpóz)

  Ez az ászana segít javítani az egyensúlyérzetünkön, és kiváló stresszoldó hatásai vannak.
  • Álljunk széles terpeszben. A lábfejek nézzenek előre, majd a jobb lábfejet fordítsuk jobbra.
  • Forduljunk előre, és emeljük a karokat vízszintes helyzetbe.
  • Törzsünkkel dőljünk jobbra, a jobb kezünk ujjaival érintsük meg a jobb láb ujjait, vagy ha ez nem megy, a jobb láb egy felsőbb részét. A póz gerinccsavaró változatát is kipróbálhatjuk; itt a bal kézzel érintsük meg a jobb láb ujjait.
  • A bal kart emeljük függőleges helyzetbe, és tekintetünket emeljük a bal kéz ujjaira.
  • Tartsuk ezt a pózt egy percig, majd ismételjük meg a másik oldalra.

  5, Parivrtta Trikonasana (Fordított háromszög)

  Ez a póz erősíti a hátizmokat, javítja az egyensúlyt, és növeli a testmagasságot.
  • Álljunk széles terpeszben. A jobb lábfejet fordítsuk jobbra.
  • Emeljük fel mindkét kart oldalsó középtartásba.
  • Törzsünket jobbra fordítva a bal kezünkkel érintsük meg a jobb lábfejünket, vagy tegyük a tenyerünket a földre a lábfej mellé. Jobb karunkat emeljük függőleges helyzetbe, ujjaink felfelé mutassanak.
  • Tekintetünket emeljük a jobb kéz ujjaira. Tartsuk a pózt 30 másodpercig, majd bontsuk a pózt és emeljük ismét oldalsó középtartásba a karokat. Ismételjük meg az ászanát a másik oldalra.

  6, Kutya- és macskapóz

  Ezek a népszerű testtartások segítenek két különböző irányba meghosszabbítani a gerincet, ezzel minden porcot megnyújtunk a gerincoszlopban.
  • Helyezkedjünk térdelőtámaszba. A tenyerek legyenek vállszélességben, a térdek csípőszélességben.
  • Belégzéskor homorítsunk, a keresztcsontunkkal törekedjünk felfelé, a hasat lazítsuk el, nézzünk felfelé.
  • Alaposan nyújtsuk meg így a testet, majd kilégzéssel domborítsunk, és vegyük fel a póz fordítottját, a macskapózt: húzzuk be a hasat és a gátat, lógassuk a fejet.
  • Ismételjük ezt a két tartást folyamatosan és folyékonyan, a légzésünk ritmusára.

  7, Adhomukha Savasana (Hegytartás)

  A hegytartás vagy lefelé néző kutya póz a jóga egyik legtöbbet gyakorolt testtartása. Javítja a vérkeringést, ezzel ragyogóvá teszi a bőrt. Mivel a póz ellentmond a gravitációnak, fellendíti a szellemi képességeket és csökkenti a stresszt és a szorongást.
  • Helyezkedjünk térdelőtámaszba. A térdek legyenek csípőszéles terpeszben, a karok a vállak alatt.
  • Nyissuk szét a kézujjakat, a tenyereket stabilan nyomjuk a földbe.
  • Mély belégzéssel húzzuk be a hasat, emeljük fel a térdeket a talajról. Egyenlően oszlassuk el a testsúlyt a tenyerek és a lábujjak között.
  • Amint a térdünket felemeljük, a keresztcsontunk automatikusan a mennyezet felé kezd emelkedni.
  • Próbáljuk nyújtani a gerincet, amennyire csak lehet: a keresztcsonttal törekedjünk felfelé, így a testünk egy fordított V alakot vesz fel.
  • Tartsuk a pózt öt mély légzésig.

  8, Fa póz

  Ez az ászana erősíti a vádlit és javítja az egyensúlyt.
  • Álljunk egyenes gerinccel, a tenyereket hozzuk imádkozó tartásba a mellkas előtt, majd emeljük az összezárt tenyereket a fejünk fölé.
  • Emeljük fel a jobb lábunkat, hajlítsuk be a térdet, és helyezzük a talpunkat a bal lábunk belső combjához. A jobb térdünk nézzen kifelé.
  • Tartsuk a pózt pár légzésig, majd ismételjük meg a másik oldalra.

  9, Chakrasana (Teljes híd)

  Ez az ászana bármilyen korban segít növelni a testmagasságot. Rugalmassá teszi a gerincet és az egész testet.
  • Feküdjünk hanyatt, a térdeket hajlítsuk be, a talpak legyenek a talajon, közel a csípőhöz.
  • Tegyük a tenyereket a fejünk mellé a földre úgy, hogy a könyökök és az ujjak a test felé nézzenek.
  • Belégzéssel emeljük meg a testünket úgy, hogy a tenyerekkel és a talpakkal tartsuk meg magunkat, és a gerincünk egy szép ívet írjon le.
  • Pár másodpercig maradjunk a pózban, és lélegezzünk normálisan. Fokozatosan növeljük a póz megtartásának időtartamát.

  10, Hastapadasana

  Ez a póz hatékonyan növeli a magasságot, különösen azoknál, akiknek az alsó- vagy a felsőtestük rövidebb, és jobban szeretnék érezni magukat.
  • Álljunk egyenesen. Belégzéssel nyújtsuk a karokat a fej fölé, majd kilégzés közben dőljünk előre a lábfejek irányába.
  • Tartsuk a pózt 20-30 másodpercig, lélegezzünk egyenletesen. A gerinc és a lábak legyenek egyenesek, a kezeket tartsuk a talajon vagy a lábfejeken.
  • Kilégzéssel közelítsük a mellkast a térdekhez, emeljük a csípőt és a keresztcsontot, nyomjuk le a sarkakat. Lógassuk lazán a fejet.
  • Lélegezzünk mélyen és folyamatosan.


  0 0

  A gyömbér az indiai Ayurveda egyik kedvenc gyógygnövénye, évszázadok óta alkalmazzák különböző betegségek gyógyítására, s az utóbbi években a modern orvostudomány is felfigyelt értékes tulajdonságaira. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása közismert. 
  Egy kis létszámú kutatás a gyömbér rák megelőző, illetve rákos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta. 

  A vastagbélrák az egyik leggyakrabban előforduló rákféleség a modern világban, a halálozási rátáját tekintve pedig 2. a listán. Mint minden rákos betegség esetében, itt is a korai felismerés a legfontosabb. 

  A PubMed oldalán megjelent tanulmányban a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 2 g gyömbért kaptak 28 napos keresztül, míg a másik csoport tagjai placebo-t kaptak. 28 nap elteltével biopszia segítségével (a vastagbél falából vettek szövetmintát) olyan markereket vizsgálták, melyek hatással vannak a vastagbélrák kialakulására.

  A tanulmány során megállapították, hogy a gyömbért szedő csoport markerei jobbak voltak, mint a placebo csoporté. 

  A kutatók szerint a gyömbér gátolhatja a sejtburjánzást a vastagbél falának sejtjeiben és elősegítheti az apoptózis (programozott sejthalál) folyamatát. 

  Ahhoz, hogy egyértelmű kijelentéseket tehessünk a gyömbér és a vastagbélrák kockázata közti kapcsolatról további, nagyobb létszámú vizsgálatokat kell elvégezni. 

  A napi 2 g gyömbér egyébként nem sok, teával, vagy mézes gyömbérrel könnyedén bevihetjük ezt a mennyiséget. Ma már szerencsére friss gyömbér gyökér szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható. Ráadásul nem feltétlenül kell a drágább, bio gyömbért megvásárolnunk, mivel a gyömbér nem tartozik a szennyezett, növényvédőszerekkel kezelt ételek csoportjába. Elég, ha használat előtt meghámozzuk a gyömbért.

  A gyömbér tea elkészítéséhez használjuk a tradicionális elkészítési módot: a meghámozott, vékony gyömbér szeleteket helyezzük az edény aljára, tegyük rá a fűszereket és a mézet és öntsünk rá fél liter vizet. Fél óráig főzzük, majd szűrjük le és már fogyasztható is a rendkívül finom és egészséges gyömbértea. 

  0 0

  Hamarosan beköszönt a tavasz. A hagyományos kínai orvoslás szerint minden évszak összhangban áll egy bizonyos szervvel, a tavasz pedig a máj ideje. A máj nem megfelelő működése haragot, dühöt, irritációt és depressziót okozhat. Miközben a növények kihajtanak, csiráznak és virágoznak, addig a májnak különleges gondoskodásra van szüksége, hogy túltegye magát a tél nehézségein. A természetes orvoslás és életmód tökéletesen kiegészítik ezt a folyamatot. 
  A tavasz, növekedés és harag közti kapcsolat

  Érezte már magát dühösnek és irritáltnak a tavasz kezdetekor? A hagyományos kínai orvoslás szerint a máj szabályoz olyan intenzív érzelmi állapotokat, mint a bosszússág, harag és düh, valamint összekapcsolható a depresszióval is. Mivel a tavasz rendkívül yang (kifelé mozgó) tulajdonságú, a máj az élénk növekedés ideje során kiegyensúlyozatlanná válhat. Ha ehhez hozzáadjuk a lassú tél hatását, ez a létfontosságú, tisztító szerv további veszélybe kerül. A tavasz gyakran szeles, ami további súlyosbító tényező. Mindazonáltal, ha figyelünk a máj sajátos szükségleteire, akkor könnyedén ráhangolódunk az új évszak egészséges és friss kezdetére – telve optimizmussal, könnyedséggel és jólléttel.

  Az elégedett máj titka

  A tél nehéz és gazdag ételei után a tavasz a könnyítés időszaka. Az articsóka, pitypang, zeller, kelkáposzta, kapor, menta, hínár, vizitorma és újhagyma mind kiváló a máj gördülékeny és hatékony működésének fenntartására. A szuperélelmiszereknek, mint a kék-zöld alga, chlorella, spirulina és az árpa, búza és lucerna is aktív szerepet kell kapniuk az étrendben. Kerüljük a tojást, húst és tejtermékeket, helyette válasszunk halat, például lazacot és szardíniát, áztatott dióféléket és magvakat, valamint avokádót. Együnk több nyers, enyhén párolt ételt és mondjunk le a sült, dinsztelt, vagy olajban kisütött és túlzottan zsíros ételekről. Frissen préselt zöldségek (különösen a cékla) és gyümölcsök levének fogyasztása kiváló módja a máj megtisztításának és testünk karbantartásának. A páratlan tisztítóhatás eléréséhez próbáljuk ki a máriatövist. Citromos víz fogyasztása is ajánlott.

  Ha a tél során nem ragadjuk meg a lehetőséget a pihenésre és feltöltődésre, májunknak nehezebb dolga lesz a tavaszra történő váltásban. Tehát további erőfeszítésekre lesz szükségünk az egyensúly megteremtéséhez. A jóga, meditáció, testmozgás és több idő eltöltése a természetben mind-mind hatásos gyógyír. Hasonlóképpen a nevetés, játék és a kreativitás minden formája tápláló. Elengedhetetlen a stressz csökkentése.

  Na és persze ne felejtsünk el napi egy órát intenzíven tornázni. Amennyiben lehetőségük van válasszák az Alizetics tornát. 

  Végeredményben választási lehetőség előtt állunk a tavasz közeledtével. Hagyjuk, hogy a kedélyváltozásaink és ingerültségünk felemésszen minket, vagy a nyugodt utat választjuk az egyensúly és egészség felé? 

  0 0

  Ez a 25 méregtelenítő étel segít egészségesebbé tenni az étrendünket és jobb formába hozni a testünket. A legtöbb ezek közül nyersen, vagy ételekbe főzve is fogyasztható, így mindig színes, érdekes és kiegyensúlyozott maradhat az étrendünk.
  Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát, figyelje meg az étrendjét! A mai rohanó világban a legtöbb dolgozó ember nem eszik rendesen. Az egészségtelen nassolás, a gyorséttermi ételek, a túl sok üdítőital és a mozgáshiány nagyon rossz hatással van a testre, és depressziót, dühöt, frusztrációt és különböző szívproblémákat vált ki. Ennek megelőzésére elkezdhetünk mozogni, sok vizet inni, kiegyensúlyozottan étkezni és méregtelenítő ételeket enni. Egy ilyen diéta segít megnövelni az energiaszinteket a testben, méregteleníteni a szervezetet, megerősíteni az immunrendszert, megtisztítani a bőrt és egészségesebb és frissebb érzést biztosítani számunkra.

  Itt olvashat 25 ételről, amely  javítja az anyagcserét és természetes módon képes csúcsra járatni a testünket.

  Hínár
  Ez a nem megszokott növény izgalmassá teszi az ételeket. Adjunk belőle egy keveset turmixokhoz vagy ivólevekhez, hogy megtisztítsuk a testet az olyan méreganyagoktól, mint a kadmium, az ólom vagy a stroncium. A hínár rengeteg jódot tartalmaz, ez pedig egy természetes anyagcsere-javító anyag.
  Cékla
  Ha törődünk a testünkkel, ő is törődik velünk. Erre az egyik legjobb módszer a cékla. Ez az élénk színű gyökérzöldség nem csak jól mutat a tányéron, de tele van béta-cianinnal is, amely egy rákellenes hatású vegyület. A céklában ezen kívül található vas, cink, magnézium és kalcium is, mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A cékla sok B3-, B6- és C-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz: ezek a tápanyagok jót tesznek a májnak és a húgyhólyagnak, elősegítik az epetermelést, amely része a szervezet méregtelenítési folyamatának.
  Gyömbér
  A gyömbér javítja az anyagcserét és kimossa a méreganyagokat a testből. Gingerolt és shogaolt tartalmaz, amelyek elősegítik a jobb emésztést és felgyorsítják a táplálék útját a bélrendszerben. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a hányingert és csillapítja a torokfájást is. Fájó torokra finom és hatékony orvosság a gyömbéres citromtea.
  Brokkoli
  A brokkoli, a gyerekek ellensége, egy kiváló méregtelenítő növény. A keresztes virágúak egy fontos tagjaként – a többi kereszteshez hasonlóan – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a testben felgyülemlett felesleges ösztrogén hatásait. A túl sok ösztrogén hízáshoz, premenstruációs szindrómához és rákhoz vezethet. A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amihez diétázáskor fordulhatunk a test méregtelenítéséért vagy egy egyszerű harapnivalóért az egészségesebb életstílus felé vezető úton.
  Hagyma
  A hagymák rendkívüli hatással vannak a májra. A nyers hagyma gazdag forrása a kénalapú aminosavaknak, és glutationnal, egy gyorsan ható méregtelenítővel látja el a testet. A hagymákban található egy természetes vérrög-gátló anyag, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A hagymát általában nyersen, salátában vagy főtt ételek részeként fogyasztják. Mivel gyakran használjuk ezt a zöldséget, sokan folyamatosan érezhetik a jótékony hatásait. Akik még nem, kezdjenek minél előbb hagymát fogyasztani az erős ízéért és a rengeteg gyógyhatásáért!
  Ananász
  Mindenki kedvenc trópusi gyümölcse a méregtelenítésre is kitűnő. Az ananász jó sok bromelaint tartalmaz – ez egy emésztőenzim, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítja az emésztési folyamatokat. A bromelain segít a fehérjék megemésztésében, csökkenti a test gyulladásait és hozzájárul a zsírok lebontásához is. Az ananászban lévő mangán nyugtatja az idegeket PMS idején. Szürcsölhetünk hideg ananászlevet, vagy ehetjük magában a gyümölcsöt, de hozzáadhatjuk főtt ételekhez vagy salátákhoz is. Az ananász mindenféle formájában finom!
  Káposzta
  A káposztát nem mindenki szereti, de mindig jó, ha van belőle az asztalon. Remek kénforrás, amely nagyon fontos a vegyületek egyszerű elemekre való bontásában. A kén segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. A káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, amely kihajtja a felesleges folyadékokat a testből.
  A zöldség emellett glükozinolátokat is tartalmaz – ezek organikus vegyületek, amelyek szintén hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A káposztában A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folát is található. Nem véletlen, hogy az egyik legjobb méregtelenítő étel, amit csak ehetünk.
  Alma
  Az alma egy rendkívül hatékony méregtelenítő gyümölcs, amely javítja az anyagcserét. Tápanyagokban gazdag és pektint is tartalmaz – egy oldható rostot, amely megtisztítja a testet az adalékanyagoktól és fémektől. Az almában kálium is található, amely segít visszaállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testben.
  Mungóbab
  A mungóbab nem csak egészséges, de a fogyást is elősegíti. Tele van fehérjékkel és más tápanyagokkal. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Ez a bab is remek méregtelenítő, megtisztítja a testet a magas zsír- és cukortartalmú ételek miatt felgyülemlett toxinoktól.
  Búzafű
  A búzafű csökkenti a vércukorszintet, így javítja az anyagcserét. Lúgos természetű, és segít fenntartani a vér pH-értékét. A búzafű egy gyorsan ható és igen hatékony méregtelenítő növény, amelyet különböző receptekben használhatunk ínycsiklandó ételek készítéséhez és a gyógyhatásainak kiaknázásához.
  Fahéj
  A fahéj rengeteg mangánt tartalmaz, amely nem csak a PMS tüneteinek kezelésére jó, de méregtelenít is. Segít a testnek feldolgozni a zsírsavakat és megtartani a vércukorszinteket. Mangán mellett kalciumot is tartalmaz, amely megtisztítja a vért a toxinoktól. A Ceylon fahéj kumarin tartalma alacsony, így gyerekek is azt bátran fogyaszthatják. 
  Spárga
  A spárga sok nemzet számára igazi ínyencfalat. Kevésbé ismert tény, hogy természetes vízhajtó, amely kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A káposztához hasonlóan segít megtartani az egyensúlyt a folyadékok és az elektrolitok között a testben.  A spárga ritka és nagyon finom kiegészítője lehet az ételeinknek, nem beszélve a gyógyhatásairól.
  Avokádó
  Az avokádó tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek megakadályozzák az egészségtelen zsírok felszívódását, ezzel megelőzve az elhízást és a szívbetegségeket. Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet és tágítja az ereket. A gyümölcsben található glutation nevű vegyület segít a májnak méregteleníteni a szintetikus vegyületeket és kb. 30 féle karcinogént mos ki a testből. Az avokádó olaját gyakran használják samponok és balzsamok készítéséhez, mert dúsítja a hajat és erősíti a hajtöveket.
  Kurkuma
  A kurkuma vasat, mangánt és rostokat tartalmaz, rendkívül jót tesz az emésztőrendszernek. A magas kurkumintartalma miatt a kurkuma természetes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő fűszer. Segít megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket és a rákot. A fantasztikus méregtelenítő hatásai mellett a kurkuma megelőzi az érfalak megkeményedését; csökkenti a sejtekben lerakódott koleszterint és bizonyos enzimek termelésével megelőzi a gyulladásokat. A kurkuma hasonlóan működik a COX-2 gátló szerekhez, amelyeket az ízületi gyulladás okozta duzzanatok és fájdalom csökkentésére használnak. A kurkumát Indiában nagyon régóta használják nap, mint nap az ételek fűszerezéséhez, méregtelenítéshez, a köhögés és a megfázás megelőzéséhez, és aktív hatóanyagként szépségápolásban is a ragyogó bőrért.
  Retek
  A retek természetes méregtelenítő, amely növeli az epe áramlását a testben, így egészségesen tartja az epehólyagot és a májat. Javítja az emésztést és megtisztítja a testet a méreganyagoktól. A csípős íze és a jótékony hatásai kárpótolják a kellemetlen szagokat, amelyeket főzés közben áraszt.
  Koriander
  A koriander magjai segítik az emésztést és fenntartják a test egészséges koleszterinszintjeit. A levelei segítenek a méregtelenítésben, megtisztítják a szervezetet az olyan nehézfémektől, mint az ólom és a higany. A koriander leveleit salátaöntetekhez is fel szokták használni. Emellett adhatjuk turmixokhoz, vagy húsos ételekhez is díszítésként.
  Gránátalma
  A gránátalma az egyik legjobb anyagcsere javító étel. Tele van antocianinnal, amely védelmet nyújt a test számára a gyulladások, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Ez a zamatos gyümölcs magában, gabonapehelyhez adva, főtt ételek hozzávalójaként vagy ivólé formájában is fogyasztható. Pár tanulmány szerint a gránátalma lelassítja az öregedés folyamatát, így meggátolja a ráncok kialakulását a bőrön. A gránátalma szabályozza a kollagén termelés gyengülése okozta károkat is a bőrben.
  Lenmag
  A lenmag is a méregtelenítő- és gyógyhatásairól ismert. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely elősegíti a belső tisztogatást. A lenmag tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek segítik az egészséges bélmozgást. A magok a koleszterin újra felszívását is meggátolják a vastagbélben.
  Citrom
  A citrom, amellett, hogy gazdag C-vitaminforrás, méregtelenítő gyümölcs is. Stimulálja az enzimek kiválasztását a jobb emésztés érdekében, és úgy segít a méregtelenítési folyamatokban, hogy a toxinokat vízben oldódó anyagokká alakítja, így azok könnyen kimosódnak a szervezetből. Reggelente egy pohár citromlé az antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően máris segít megtisztítani a vért és helyreállítani a vastagbél pH-értékét. A citrom C-vitamintartalma támogatja az immunrendszert is. A citromot többféleképpen fogyaszthatjuk: ihatjuk ivóléként, készíthetünk belőle salátaöntetet, páclevet, de adhatjuk turmixokhoz is. Ez a sokoldalú gyümölcs remek ízt kölcsönöz az ételeknek, és rendkívül egészséges.
  Áfonya
  Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként hat: megelőzi a szövetkárosodást krónikus gyulladások esetén, és csillapítja a fájdalmat is. Az áfonya antibiotikus hatóanyagai segítségével megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok akadályt képezzenek a húgyutakban, ezzel megelőzve a fertőzéseket. Antivirális tulajdonságai, valamint a proantocianidin nevű fitonutriensek segítségével méregteleníti a testet.
  Fokhagyma
  A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetesen előforduló méregtelenítő. Erős antivirális, antibiotikus és fertőtlenítő hatásai vannak. A fokhagyma nyersen vagy főzve fogyasztva megvédi a szervezetet a megfázás és más baktériumok ellen, valamint megszabadítja a testet a kórokozó mikróbáktól és megelőzi az endogén méreganyagok termelődését. A fokhygama rengeteg ként tartalmaz; ez is egy fontos méregtelenítő anyag.
  Goji bogyó
  A goji bogyó gazdag tápanyagokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A C-vitamin könnyíti az emésztési és a kiválasztási folyamatokat, a béta-karotin pedig javítja a máj működését.
  Leveles kel
  A leveles kel hatékony rákellenes tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a testet a veszélyes anyagoktól. Rostban gazdag növény, így a bélrendszer tisztításához is hozzájárul. A kel semlegesíti a cigarettafüstben található vegyületeket és méregtelenítő enzimek termelésére stimulálja a májat.
  Barnarizs
  Az egészségesebb életvitel érdekében váltsunk barnarizsre! Tele van B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral és mangánnal, egyéb méregtelenítő tápanyagok mellett. A barnarizs rostot is tartalmaz, amely tisztítja a vastagbelet. A benne lévő szelén védi a májat és javítja az arcszínt.
  Grapefruit
  A 25 természetes méregtelenítő étel listáját a grapefruit zárja. Ez a gyümölcs rostokban és tápanyagokban gazdag, és mivel segíti a zsír lebontását a májban, a fogyást is elősegíti. A grapefruitot ivóléként vagy salátában is fogyaszthatjuk.
  Aki folyamatosan fáradtnak, ingerültnek depressziósnak vagy általánosan rosszkedvűnek és nyugtalannak érzi magát, figyelje meg az étrendjét! A mai rohanó világban a legtöbb dolgozó ember nem eszik rendesen. Az egészségtelen nassolás, a gyorséttermi ételek, a túl sok üdítőital és a mozgáshiány nagyon rossz hatással van a testre, és depressziót, dühöt, frusztrációt és különböző szívproblémákat vált ki. Ennek megelőzésére elkezdhetünk mozogni, sok vizet inni, kiegyensúlyozottan étkezni és méregtelenítő ételeket enni. Egy ilyen diéta segít megnövelni az energiaszinteket a testben, méregteleníteni a szervezetet, megerősíteni az immunrendszert, megtisztítani a bőrt és egészségesebb és frissebb érzést biztosítani számunkra.
  Itt olvashat 25 ételről, amely  javítja az anyagcserét és természetes módon képes csúcsra járatni a testünket.
  Hínár
  Ez a nem megszokott növény izgalmassá teszi az ételeket. Adjunk belőle egy keveset turmixokhoz vagy ivólevekhez, hogy megtisztítsuk a testet az olyan méreganyagoktól, mint a kadmium, az ólom vagy a stroncium. A hínár rengeteg jódot tartalmaz, ez pedig egy természetes anyagcsere-javító anyag.
  Cékla
  Ha törődünk a testünkkel, ő is törődik velünk. Erre az egyik legjobb módszer a cékla. Ez az élénk színű gyökérzöldség nem csak jól mutat a tányéron, de tele van béta-cianinnal is, amely egy rákellenes hatású vegyület. A céklában ezen kívül található vas, cink, magnézium és kalcium is, mind-mind nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A cékla sok B3-, B6- és C-vitamint, valamint béta-karotint is tartalmaz: ezek a tápanyagok jót tesznek a májnak és a húgyhólyagnak, elősegítik az epetermelést, amely része a szervezet méregtelenítési folyamatának.
  Gyömbér
  A gyömbér javítja az anyagcserét és kimossa a méreganyagokat a testből. Gingerolt és shogaolt tartalmaz, amelyek elősegítik a jobb emésztést és felgyorsítják a táplálék útját a bélrendszerben. A gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így megszünteti a hányingert és csillapítja a torokfájást is. Fájó torokra finom és hatékony orvosság a gyömbéres citromtea.
  Brokkoli
  A brokkoli, a gyerekek ellensége, egy kiváló méregtelenítő növény. A keresztes virágúak egy fontos tagjaként – a többi kereszteshez hasonlóan – olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a testben felgyülemlett felesleges ösztrogén hatásait. A túl sok ösztrogén hízáshoz, premenstruációs szindrómához és rákhoz vezethet. A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amihez diétázáskor fordulhatunk a test méregtelenítéséért vagy egy egyszerű harapnivalóért az egészségesebb életstílus felé vezető úton.
  Hagyma
  A hagymák rendkívüli hatással vannak a májra. A nyers hagyma gazdag forrása a kénalapú aminosavaknak, és glutationnal, egy gyorsan ható méregtelenítővel látja el a testet. A hagymákban található egy természetes vérrög-gátló anyag, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A hagymát általában nyersen, salátában vagy főtt ételek részeként fogyasztják. Mivel gyakran használjuk ezt a zöldséget, sokan folyamatosan érezhetik a jótékony hatásait. Akik még nem, kezdjenek minél előbb hagymát fogyasztani az erős ízéért és a rengeteg gyógyhatásáért!
  Ananász
  Mindenki kedvenc trópusi gyümölcse a méregtelenítésre is kitűnő. Az ananász jó sok bromelaint tartalmaz – ez egy emésztőenzim, amely segít megtisztítani a vastagbelet és javítja az emésztési folyamatokat. A bromelain segít a fehérjék megemésztésében, csökkenti a test gyulladásait és hozzájárul a zsírok lebontásához is. Az ananászban lévő mangán nyugtatja az idegeket PMS idején. Szürcsölhetünk hideg ananászlevet, vagy ehetjük magában a gyümölcsöt, de hozzáadhatjuk főtt ételekhez vagy salátákhoz is. Az ananász mindenféle formájában finom!
  Káposzta
  A káposztát nem mindenki szereti, de mindig jó, ha van belőle az asztalon. Remek kénforrás, amely nagyon fontos a vegyületek egyszerű elemekre való bontásában. A kén segít megtisztítani a testet a méreganyagoktól. A káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, amely kihajtja a felesleges folyadékokat a testből.
  A zöldség emellett glükozinolátokat is tartalmaz – ezek organikus vegyületek, amelyek szintén hozzájárulnak a méregtelenítéshez. A káposztában A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folát is található. Nem véletlen, hogy az egyik legjobb méregtelenítő étel, amit csak ehetünk.
  Alma
  Az alma egy rendkívül hatékony méregtelenítő gyümölcs, amely javítja az anyagcserét. Tápanyagokban gazdag és pektint is tartalmaz – egy oldható rostot, amely megtisztítja a testet az adalékanyagoktól és fémektől. Az almában kálium is található, amely segít visszaállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testben.
  Mungóbab
  A mungóbab nem csak egészséges, de a fogyást is elősegíti. Tele van fehérjékkel és más tápanyagokkal. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk. Ez a bab is remek méregtelenítő, megtisztítja a testet a magas zsír- és cukortartalmú ételek miatt felgyülemlett toxinoktól.
  Búzafű
  A búzafű csökkenti a vércukorszintet, így javítja az anyagcserét. Lúgos természetű, és segít fenntartani a vér pH-értékét. A búzafű egy gyorsan ható és igen hatékony méregtelenítő növény, amelyet különböző receptekben használhatunk ínycsiklandó ételek készítéséhez és a gyógyhatásainak kiaknázásához.
  Fahéj
  A fahéj rengeteg mangánt tartalmaz, amely nem csak a PMS tüneteinek kezelésére jó, de méregtelenít is. Segít a testnek feldolgozni a zsírsavakat és megtartani a vércukorszinteket. Mangán mellett kalciumot is tartalmaz, amely megtisztítja a vért a toxinoktól. A Ceylon fahéj kumarin tartalma alacsony, így gyerekek is azt bátran fogyaszthatják. 
  Spárga
  A spárga sok nemzet számára igazi ínyencfalat. Kevésbé ismert tény, hogy természetes vízhajtó, amely kimossa a szervezetből a méreganyagokat. A káposztához hasonlóan segít megtartani az egyensúlyt a folyadékok és az elektrolitok között a testben.  A spárga ritka és nagyon finom kiegészítője lehet az ételeinknek, nem beszélve a gyógyhatásairól.
  Avokádó
  Az avokádó tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek megakadályozzák az egészségtelen zsírok felszívódását, ezzel megelőzve az elhízást és a szívbetegségeket. Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet és tágítja az ereket. A gyümölcsben található glutation nevű vegyület segít a májnak méregteleníteni a szintetikus vegyületeket és kb. 30 féle karcinogént mos ki a testből. Az avokádó olaját gyakran használják samponok és balzsamok készítéséhez, mert dúsítja a hajat és erősíti a hajtöveket.
  Kurkuma
  A kurkuma vasat, mangánt és rostokat tartalmaz, rendkívül jót tesz az emésztőrendszernek. A magas kurkumintartalma miatt a kurkuma természetes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő fűszer. Segít megelőzni az ízületi gyulladást, a szívbetegségeket és a rákot. A fantasztikus méregtelenítő hatásai mellett a kurkuma megelőzi az érfalak megkeményedését; csökkenti a sejtekben lerakódott koleszterint és bizonyos enzimek termelésével megelőzi a gyulladásokat. A kurkuma hasonlóan működik a COX-2 gátló szerekhez, amelyeket az ízületi gyulladás okozta duzzanatok és fájdalom csökkentésére használnak. A kurkumát Indiában nagyon régóta használják nap, mint nap az ételek fűszerezéséhez, méregtelenítéshez, a köhögés és a megfázás megelőzéséhez, és aktív hatóanyagként szépségápolásban is a ragyogó bőrért.
  Retek
  A retek természetes méregtelenítő, amely növeli az epe áramlását a testben, így egészségesen tartja az epehólyagot és a májat. Javítja az emésztést és megtisztítja a testet a méreganyagoktól. A csípős íze és a jótékony hatásai kárpótolják a kellemetlen szagokat, amelyeket főzés közben áraszt.
  Koriander
  A koriander magjai segítik az emésztést és fenntartják a test egészséges koleszterinszintjeit. A levelei segítenek a méregtelenítésben, megtisztítják a szervezetet az olyan nehézfémektől, mint az ólom és a higany. A koriander leveleit salátaöntetekhez is fel szokták használni. Emellett adhatjuk turmixokhoz, vagy húsos ételekhez is díszítésként.
  Gránátalma
  A gránátalma az egyik legjobb anyagcsere javító étel. Tele van antocianinnal, amely védelmet nyújt a test számára a gyulladások, a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen. Ez a zamatos gyümölcs magában, gabonapehelyhez adva, főtt ételek hozzávalójaként vagy ivólé formájában is fogyasztható. Pár tanulmány szerint a gránátalma lelassítja az öregedés folyamatát, így meggátolja a ráncok kialakulását a bőrön. A gránátalma szabályozza a kollagén termelés gyengülése okozta károkat is a bőrben.
  Lenmag
  A lenmag is a méregtelenítő- és gyógyhatásairól ismert. Rengeteg tápanyagot tartalmaz, amely elősegíti a belső tisztogatást. A lenmag tele van oldható és oldhatatlan rostokkal, amelyek segítik az egészséges bélmozgást. A magok a koleszterin újra felszívását is meggátolják a vastagbélben.
  Citrom
  A citrom, amellett, hogy gazdag C-vitaminforrás, méregtelenítő gyümölcs is. Stimulálja az enzimek kiválasztását a jobb emésztés érdekében, és úgy segít a méregtelenítési folyamatokban, hogy a toxinokat vízben oldódó anyagokká alakítja, így azok könnyen kimosódnak a szervezetből. Reggelente egy pohár citromlé az antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően máris segít megtisztítani a vért és helyreállítani a vastagbél pH-értékét. A citrom C-vitamintartalma támogatja az immunrendszert is. A citromot többféleképpen fogyaszthatjuk: ihatjuk ivóléként, készíthetünk belőle salátaöntetet, páclevet, de adhatjuk turmixokhoz is. Ez a sokoldalú gyümölcs remek ízt kölcsönöz az ételeknek, és rendkívül egészséges.
  Áfonya
  Az áfonya, amellett, hogy isteni íze van és kiváló összetevője vagy díszítője mindenféle ételnek, tele van antioxidánsokkal. Az áfonya antocianidin-forrás: ellagsavat és reszveratrolt tartalmaz. Az ellagsav blokkolja azokat az anyagcsere útvonalakat, amelyek rák kialakulásához vezethetnek. Ez a gyümölcs természetes aszpirinként hat: megelőzi a szövetkárosodást krónikus gyulladások esetén, és csillapítja a fájdalmat is. Az áfonya antibiotikus hatóanyagai segítségével megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok akadályt képezzenek a húgyutakban, ezzel megelőzve a fertőzéseket. Antivirális tulajdonságai, valamint a proantocianidin nevű fitonutriensek segítségével méregteleníti a testet.
  Fokhagyma
  A fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetesen előforduló méregtelenítő. Erős antivirális, antibiotikus és fertőtlenítő hatásai vannak. A fokhagyma nyersen vagy főzve fogyasztva megvédi a szervezetet a megfázás és más baktériumok ellen, valamint megszabadítja a testet a kórokozó mikróbáktól és megelőzi az endogén méreganyagok termelődését. A fokhygama rengeteg ként tartalmaz; ez is egy fontos méregtelenítő anyag.
  Goji bogyó
  A goji bogyó gazdag tápanyagokban, C-vitaminban és béta-karotinban, amelyek méregtelenítik a szervezetet. A C-vitamin könnyíti az emésztési és a kiválasztási folyamatokat, a béta-karotin pedig javítja a máj működését.
  Leveles kel
  A leveles kel hatékony rákellenes tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megtisztítják a testet a veszélyes anyagoktól. Rostban gazdag növény, így a bélrendszer tisztításához is hozzájárul. A kel semlegesíti a cigarettafüstben található vegyületeket és méregtelenítő enzimek termelésére stimulálja a májat.
  Barnarizs
  Az egészségesebb életvitel érdekében váltsunk barnarizsre! Tele van B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral és mangánnal, egyéb méregtelenítő tápanyagok mellett. A barnarizs rostot is tartalmaz, amely tisztítja a vastagbelet. A benne lévő szelén védi a májat és javítja az arcszínt.
  Grapefruit
  A 25 természetes méregtelenítő étel listáját a grapefruit zárja. Ez a gyümölcs rostokban és tápanyagokban gazdag, és mivel segíti a zsír lebontását a májban, a fogyást is elősegíti. A grapefruitot ivóléként vagy salátában is fogyaszthatjuk.

  0 0

  A repceolaj csökkentheti a koleszterin és vérzsír szintet azokban a betegekben, akik születésük óta magas koleszterin szinttel rendelkeznek.
  A születéstől fogva tartó magas koleszterinszint (familial hypercholesterolemia) egy genetikai rendellenesség eredménye, mely rendszerint magas LDL koleszterin szinttel jár. Az LDL a rossz koleszterin, melynek fontos szerepe van a korai szív és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek kialakulásában. 

  A repceolaj 5 hónap alatt 29%-kal képes csökkenteni az LDL és triglicerid szintet egy ausztrál kutatás szerint. A repceolaj összetétele az olívaolajhoz hasonlít. Magas a telítetlen zsírsav tartalma, ami csökkenti a koleszterin szintet.

  Ma a 45 év feletti emberek 70%-ának magas a koleszterinszintje, ami megnöveli a koronária betegség (koszorúér) és stroke kialakulásának valószínűségét. 

  Pedig a kutatási eredmények azt mutatják, hogy minden 4. infarktusban elhalálozott ember megmenthető lenne a koleszterinszint csökkentésével. Mindössze 10% csökkentés már ezt eredményezné. Ezzel emberek millió menekülhetnének meg a szív eredetű elhalálozástól. 

  Az ideális koleszterin szint 5mmol/l alatt van, a nagyon magas szint pedig 7,8 fölött. 

  Mi is a koleszterin?

  A koleszterin egy zsírféleség, mely a szervezet különböző sejtjeiben normálisan is előfordul. A zsírsavlánc végén egy szterán váz van. A sejtmembránok felépítésében meghatározó szerepet játszik, így minden sejtben jelen van. A molekula lapos korong alakú. Kórós esetben kerül a véredények falába (érelmeszesedés) és pl. már 1769-ben az epekövekben is kimutatták (koleszterin kövek).

  Probléma akkor keletkezik, ha felhalmozódik a vérben, és a felesleg lerakódik az érfalban, mely érelmeszesedéshez, többek között szívkoszorúér-elmeszedéshez, ez pedig infarktushoz vezethet. Ilyenkor a koszorúér a koleszterin felhalmozódás és egy társuló véralvadék következtében elzáródik, s az ér által ellátott szívizom terület elhal. 

  Honnan kerülhet koleszterin a vérkeringésbe?

  A vér koleszterin szintje két fő forrásból származik. Részben a táplálkozásból, elsősorban állati eredetű zsírok fokozott fogyasztásából, másrészt a koleszterin belső, májban történő fokozott termelődéséből, mely gyakran öröklötten fordul elő.

  Ez a két fő koleszterinforrás – bélrendszerből történő felszívódás és a máj által történő termelés – azonos jelentőségű és közel azonos mennyiségű. Ha csupán az egyik forrást gátoljuk, a másikból még jelentős mennyiségű koleszterin juthat a keringésbe. Más kutatások szerint az arányuk 70% máj, 30% táplálék. Normálisan a táplálékkal bevitt felesleges koleszterint a májban a koleszterin szintézisét gátolja, de ez a mechanizmus sok esetben nem működik tökéletesen.

  Ezért, amennyiben súlyos szív és érrendszeri betegség mellett magasabb a koleszterinszint, célszerű mindkét fő forrást egyszerre gátolni. 

  A nemzetközi vizsgálatok alapján a 4,5 mmol/l koleszterinszint alatt jóval kisebb az esélye az infarktus előfordulásának. Akinek korábbi szívinfarktusa mellett cukorbetegsége van, az ajánlott koleszterinszint 3,5 mmol/l.

  Mi emeli a koleszterinszintet?

  A túlsúly, valamint a túlságosan sok telített zsírsavat, vagy telítetlen, de transz zsírsavakat tartalmazó ételek emelik a koleszterin szintjét. Bizonyos vesebetegségek is koleszterinszint emelkedést eredményezhetnek, valamint a pajzsmirigy alul működése (hypothyreosis), a cukorbetegség (főleg annak 2-es típusú formája). Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a szintjét, pl. a vízhajtók egy csoportja (a thiazidok), ill. a béta-blokkolók többsége a védő HDL koleszterin szintet csökkentik!

  Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

  A British Medical Journalban megjelent kutatás szerint 7 olyan „szupertáplálék” létezik, mely csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal a szív és agyi infarktus kialakulásának kockázata 76%-kal csökken.

  A 7 „szupertáplálék” a következő:

  1, Hal 
  2, Zöldség 
  3, Gyümölcs
  4, Mandula
  5, Fokhagyma
  6, Napi egy pohár vörösbor (nem több!)
  7, Fekete csokoládé (max. egy kocka naponta)

  Az ideális testsúly elérése és megtartása, a rendszeres testmozgás pl. Alizetics csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintet, és a koleszterin szintet is.

  0 0

  A kór kezelésének a része a műtétek, a kemoterápia, biológiai terápia és a sugárkezelés, amely módszerek nagyon megviselik a testet. Ha a rákról van szó, a legjobb dolog, amit tehetünk, a megelőzés. Ennek az egyik legjobb módja a sok gyümölcs- és zöldséglé fogyasztása.
  A „rák” szónak már a hallatára is kiráz minket a hideg. Nos, egy egészséges étrenddel és életstílussal legyőzhetjük ezt a félelmünket. Olvasson tovább, ha kíváncsi, hogyan segíthet a friss, organikus ivólevek fogyasztása a segítségünkre a rák elleni harcban!

  A friss ivólevek tele vannak rákellenes fitonutriensekkel és vitaminokkal, amelyeket a szervezetünk könnyedén fel tud szívni. A tápanyagokban gazdag ivólevek rendkívül hatékonyan gyógyítják a rák okozta károkat a sejtekben. Ráadásul ez a módszer természetes, és egyértelműen jobb megoldás, mint a kemoterápia, a sugárkezelés és más toxikus drogok alkalmazása. Itt olvashat tíz ivóléről, amelyek segítenek a rák megelőzésében és kezelésében.
  Noni
  A noni leve elsőosztályú orvosság a rák első stádiumában. Elpusztítja a rákos sejteket és stimulálja a fehérvérsejtek termelődését a testben. Megvastagítja a sejtfalakat, így könnyebben szívódnak fel a rákellenes tápanyagok.
  Sárgarépa
  A sárgarépa levének fogyasztása az egyik legjobb módszer a rák megelőzésére és kezelésére. A sárgarépában rengeteg alfa-karotin van, amely hatékony rákmegelőző és –gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Más keresztes virágú zöldségeket is keverhetünk a répaléhez, hogy fellendítsük a testünk tápanyagszintjeit.
  Grapefruit
  A grapefruitban található fitokemikália, a limonén segít lebontani a rákkeltő anyagokat, ezzel megelőzve a rák kialakulását. Emellett monoterpineket is tartalmaz, amely kimossa a testből a karcinogén anyagokat. A grapefruit megakadályozza a mellráksejtek elburjánzását is.
  Gránátalma
  A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek pedig a rák elleni harcunk titkos fegyverei. Egy tanulmány szerint a gránátalmalé meggátolja a rosszindulatú sejtek elszaporodását, ezzel védve a testet a rák ellen. A gránátalma folátokat, káliumot, E-vitamint, polifenolokat és pantoténsavat is tartalmaz, ezekkel is erősítve a szervezetünk védelmi rendszerét a rákkal szemben. A gránátalma emellett csökkenti a tüdőrák sejtjeinek növekedését és szaporodását.
  Kékszőlő
  A kékszőlő  hatékony antioxidánst, reszveratrolt tartalmaz, amely segít a rák legyőzésében. Kutatók szerint a flavonoidban gazdag kékszőlő fogyasztásával gátólhatjuk azokat az enzimeket, amelyek kiváltják a rákos sejtek növekedését a testben. A kékszőlő megelőzi a sejtkárosodást; ráadásul a rák megelőzésében segédkező bioflavonoidokat és elgallsavat is tartalmaz – ezek a vegyületek lelassítják a daganatok növekedését.
  Cékla
  A céklalevet századok óta használják Európában a rák kezelésére. Több kísérletet is elvégeztek, hogy kimutassák a cékla jótékony hatásait a rákos szervezetre. A céklában lévő rengeteg vas regenerálja a vörös vértestecskéket, amelyek több oxigénnel látják el a rákos sejteket. A magasabb oxigéntartalom javítja a sejtlégzést, amely hozzájárul a rákos sejtek kiirtásához. Szilícium tartalma kiemelkedő, ezzel hatékonyan stimulálja a nagy falósejteket. Méregteleníti a vesét, a májat és a nyirokrendszert, elősegítve az egészséges sejtek regenerációját.
  Mangosztán
  A mangosztán egy Délkelet-Ázsiából származó trópusi gyümölcs, amely tele van antioxidánsokkal, és a rák megelőzésére és kezelésére is használják. A mangosztán leve xantont tartalmaz – ez egy erős rákellenes képességekkel rendelkező vegyület. Több kutatás kimutatta, hogy a mangosztán leve lelassítja a rákos sejtek növekedését.
  Tüskés annóna (soursop)
  A tüskés annóna leve természetes gyógymód többféle betegségre.  A soursopban található egy xeronin nevű anyag, amely rendkívül erős immunválaszt okoz a rák ellen. A kemoterápiával ellentétben ez a növény csak a rákos sejteket irtja ki. A soursop leve a tüdő-, a prosztata-, a mell- és a vastagbélrák kezelésében nyújt segítséget. A gyümölcs mindemellett meggátolja a tumor továbbfejlődését.
  Goji bogyó
  A goji bogyó leve szintén kiváló gyógymód a rák kezelésére. Rengeteg béta-szitoszterolt tartalmaz, amely segítségével meggátolja a ráksejtek kialakulását. A goji bogyóban lévő poliszacharid vegyületek segítenek megelőzni a prosztatarákot.
  Áfonya
  Az áfonyalé sok antioxidánssal és rákellenes vegyülettel van ellátva. A benne lévő antocianin segít megelőzni a rák minden fajtáját. Az áfonya ellagsavat és antocianint tartalmaz – két igen hatékony rákellenes vegyületet. Az áfonyalé rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a bőr-, a húgyhólyag-, a tüdőrákot és a leukémiát.
  Tartsuk észben, hogy a természetes és egészséges étrend, valamint a feldolgozott ételek elkerülése nagyon fontos része a rák megelőzésének! Habár azt nem állíthatjuk, hogy a friss és organikus gyümölcslevek gyógyítják a rákot, de valóban megfelelő védelemmel látják el a szervezetünket a halálos betegség ellen. Hozzunk egészséges döntéseket az étrendünkkel kapcsolatban, hogy egészségesek maradjunk és elkerüljük ezeket a szörnyű betegségeket!


  0 0

  Próbáljon ki természetes gyógymódokat a fejfájás kezelésére.
  Sok minden okozhat fejfájást, egy rossz nap, egy veszekedés, a forgalom, stb. Mindegyiknek külön oka van, ám ugyanannyira irritálóak. Most csak azokkal a formáival foglalkozunk, amiket a szervezet fizikai vagy érzelmi stresszes állapota provokál.  Két fő típusát különböztethetjük meg: a feszültség okozta fejfájást, és a migrénes fejfájást. 

  A feszültség okozta fejfájás
  A leggyakrabban előforduló fejfájás. A fejben nyomó érzés jelentkezik, amelyet a koponyát borító izmok összehúzódása okozza, általában fokozott stressz és alváshiány áll a fejfájás mögött. 
  A migrénes fejfájás 
  Hányinger, hányás, fényérzékenység társul hozzá, valamint a fej egyik oldalán jelentkező lüktető fájdalom. 
  A gyógymód
  A legkézenfekvőbb gyógymód egy gyógyszer bevétele, mint például az aszpirin. Ám amennyiben fejfájása sokáig tart, és a gyógyszerek sem hatnak, mindenképp próbálja ki az otthoni gyógymódokat. 
  Jég
  A fejfájást a fejbőr izmainak és vérereinek összehúzódása okozza, a leghatékonyabban úgy tudja megnyugtatni az izmokat, ha lehűti őket. Tegyen egy jéggel teli zacskót a fájdalmas pontra 15 percig, vagy ameddig a fájdalom csökken.
  Alvás
  Megnyugtatja a testet és a lelket, így csökkenti a fejfájást. 
  Fahéj és tej
  Két teáskanál fahéjat keverjen el ½ bögre tejben, majd forralja két percig. Adjon hozzá egy kanálnyi mézet és jól keverje el. Naponta legalább kétszer fogyassza. 
  Rozmaring és kakukkfű
  Gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően megszüntetik a fájdalmat. Keverékükből készült teát is fogyaszthat, vagy belőlük készített olajat csepegtethet a fájdalmas területre, majd finoman masszírozza bele. 
  Gyömbérgyökér tea
  A migrénes fejfájás megszüntetésében segít, valamint a vele járó hányingert is megszünteti. Négy kisebb darab gyömbért lefedve fél órán át főzzön három bögrényi vízben. Melegen igya meg.  
  Kamilla tea
  Fájdalomcsillapító és nyugtató hatású. A tea filtert 10 percig hagyja ázni, ízlés szerint mézzel ízesítheti. Lassan, még melegen igya meg. 
  Mentol balzsam
  Egy keveset masszírozzon homlokába és haléntékaiba. Hűsítő hatása megnyugtatja, fejfájása pedig hamarosan elmúlik.
  Acsalapu
  A fejfájás leghatékonyabb természetes gyógymódja. Tinktúraként, vagy porított formában is kapható. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású.  
  Borsmenta olaj
  A mentaolaj segíti a vérerek szűkítését és tágítását, így segíti a véráramlást és csökkenti a fejfájást. Nyugtató hatása is ismert, masszázshoz a legjobb, masszírozza homlokába, halántékaiba, és állkapcsába. Erősebb hatás érdekében adjon pár csepp olajat forrásban levő vízhez és 15 percig lélegezze be mélyen a gőzöket.
  Alma
  Napi egy alma az orvost távol tartja. Az alma és az almaecet is helyreállítja a test pH értékét, így megszűntetve a fejfájást. Egyen meg egy almát enyhén megsózva, vagy keverjen el két teáskanálnyi almacetet egy pohár vízben és igya meg. 
  Cayenne bors
  A fájdalmat és a gyulladást is csökkenti. Egy fél teáskanálnyi finomra őrölt cayenne-i borsot keverjen el 2 deciliter meleg vízben. Mártson bele egy vattadarabot és a keveréket finoman kenje orra belsejébe. Az égető érzés elmúlásával a fejfájás is a múlté.
  Kerti székfű
  A fejfájást gyakran a kitágult vérerek okozzák, amelyek így elkezdik nyomni az idegeket. A kerti székfű megszünteti a nyomást, összehúzza az ereket, így megszünteti a fájdalmat és a gyulladást. A növényből készítsen teát pár evőkanálnyi szárított virág és fél liter víz összefőzésével. A keveréket hagyja állni 15 percig, szűrje le, a nap folyamán többször fogyaszthatja. 
  Igyon elég folyadékot
  A kevés folyadékfogyasztás önmagában lehet a fejfájás okozója. Stresszt és kávét hozzáadva máris megvan a probléma. Amint érzi, hogy feje elkezd fájni, igyon meg egy nagy pohár vizet, majd a nap további részében is kortyolgasson vizet. Fejfájása fokozatosan el fog múlni. 
  Ne egyen csokoládét
  Koffeintartalma miatt a csokoládé fejfájást okozhat. Ugyanilyen okból a kávétól is próbálja távol tartani magát. 
  Vegyen ceruzát
  Fogjon egy ceruzát fogai közé. Ne harapjon rá erősen, csak biztosan tartsa fogai között. Az állkapocsra nehezedő nyomás aktiválja a mosolygáshoz szükséges izmokat, és ellazítja az állkapcsot. Gyakran stressz okozza a fejfájást, amelyet ez az egyszerű trükk (a test becsapásával) elmulaszt. 
  Bazsalikom
  Megnyugtatja az idegeket. Masszírozzon egy kevés bazsalikom olajat a homlokába. Még hatékonyabb, ha bazsalikomból készült főzettel együtt fogyasztja. Egy bögrényi forrásban levő vízhez adjon néhány bazsalikomlevelet, mézet és citromot. 
  Levendulaolaj
  Tegyen néhány ág levendulát fürdővizébe, vagy egy lavórnyi meleg vízbe és hajoljon a gőz fölé. Idegei nyugtatására levendulaolajat masszírozhat bőrébe. 
  Szegfűszeg
  A gyógyszertárakban kapható fájdalomcsillapító balzsamok alapja. Fejfájás csillapítására tegyen szegfűszeg olajat homlokára, hűsítő hatása miatt azonnal enyhíti a fájdalmat. Össze is törhet néhány fűszert és zsebkendőbe csavarva illatát belélegezve hatékonyan csökkentheti a fájdalmat.
  Rozmaring
  Gyulladáscsökkentő hatása miatt azonnal elmulasztja a fejfájást. Finoman masszírozza a fájdalmas területbe. Teát is készíthet belőle rozmaring és zsálya felhasználásával. Forralja össze a gyógynövényeket egy kis vízzel, hagyja kihűlni, naponta több csészével fogyaszthat. 
  Nyújtó gyakorlatok
  A nyakat nyújtó gyakorlatok hatékonyan megszüntetik a fejfájás bizonyos fajtáit. Napi kétszer végezze a gyakorlatokat az izomfeszültség megszüntetésére.       
  Egyéb tippek 
  Tudta, hogy az ételek is okozhatnak fejfájást? Egy előző nap elfogyasztott hamburger-sültkrumpli páros könnyen okozhat másnap fejfájást. Hogy megtudja, melyik ételek okoznak önnek fejfájást, vezessen naplót étkezési szokásairól. Ha megtalálta, melyik étel a felelős, fogyasszon belőle minél kevesebbet. Egy nagy tál sütemény nagyon csábító tud lenni, de megéri a másnapi fájdalmat? 
  Néha megengedhet magának kimenőket, de a kávéfogyasztását próbálja minimalizálni. Néhányan azt állítják, hogy egy bögre forró kávétól múlik el a fejfájásuk, gyakrabban azonban pont a kávé koffeintartalma okozza a fájdalmat. 
  Vásárlás közben olvassa el az ételek összetevőit. Amennyiben olyan összetevő található az ételben, amely önnek fejfájást okoz, ne vásárolja meg a terméket. 
  Áztassa lábát egy adag meleg vízbe, a vízbe olajakat is tehet az otthoni szauna élmény növeléséhez. Mustárpor hozzáadásával melegítő lábfürdőt készíthet, amely segíti a vérerekben felgyülemlő nyomás elmulasztását és megszünteti a fejfájást.

  0 0

  A felső hasi zsír lerakódását kiváltó tényezők között lehet a testmozgás hiánya, a szegényes étrend, a stressz, és a genetikai hajlam.
  A hasi hízás vagy kövérség a viszcerális zsírokra vonatkozik, amik növelik a derék méretét. A viszcerális zsír tulajdonsága, hogy a hasfal és a belső szervek közé rakódik le. 
  A hasi hízás okai 
  A hasi zsírégetés lépcsőfokai 
  Szegényes étrend
  A szegényes étrend a leggyakoribb okok közé tartozik. Az egészségtelen gyorskaják lassítják az anyagcserét és hozzájárulnak a nagyobb derékméret kialakulásához. A finomított ételek, a fehér kenyér és a gyorséttermi ételek, mint pl. a tészta, szintén  megkönnyítik a hasra történő hízást (intenzív inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás indexük magas). Továbbá, a sok kalóriát tartalmazó étrend közvetlenül hozzájárul az elhízáshoz. 
  Testmozgás hiánya
  Az ülő életmód az egyik fő oka a megmagyarázhatatlan súlygyarapodásnak. A testmozgás egy nélkülözhetetlen összetevője az egészséges életmódnak és hiánya hozzájárul a hízáshoz. 
  Stressz
  A stressz szintén az egyik leggyakoribb kiváltó oka az extra kilók lerakódásának. Gyakran nem is vesszük észre, hogy a felszaladt kilók a stressz számlájára írhatóak. A stressz továbbá a szervezet kortizol kiválasztásában is szerepet játszik, ami serkenti a májat a túlzott cukor kiválasztására, amit viszont nem indokolt, így a szervezet nem képes lebontani azt. 
  A túlzott cukornak köszönhetően a szervezet éhesebbnek érzi magát és arra kényszerít, hogy többet együnk, különösen azokat, amiknek magas a nátrium szintje. Mindez azt eredményezi, hogy az egészségtelen zsír könnyen lerakódik a has tájékán. 
  Egészségügyi problémák
  A hasi zsír kialakulását okozhatják még különböző egészségügyi problémák is. Az emésztéssel kapcsolatos betegségek, a kardiovaszkuláris betegségek, a hormonzavar, mint a Cushing szindróma, mind okozhatják a hasi elhízást. Néha bizonyos gyógyszerek, mint a szteroidok, amiket bizonyos speciális kezelések során használnak, szintén eredményezhetnek hasi elhízást. 
  Genetikai hajlam
  Egy személy öröklött elhízásának kórtörténete szintén fő oka lehet a hasi elhízásnak. Sokaknak genetikai hajlama van az e fajta elhízásra. 
  Számos életmód változtatást kell eszközölni és követni a szigorú javallatokat, hogy a hasi zsír el tudjon égni. 
  Állandó testmozgás
  A napi szintű edzés felgyorsítja az anyagcserét és égeti a zsírt. Egy órányi gyaloglás, vagy a kondizás, az aerobik és a jóga mind-mind olyan egyszerű technikákat használó mozgásformák, amik égetik a zsírt, csökkentik a belső szervekre rakódott zsírt, amik a bőr és a hasfal közé rakódtak le. A gyaloglás tehát kiváló zsírégető, míg az intenzív sportolás során elsősorban keményítőt, illetve cukrot égetünk.
  Étkezzen úgy, hogy vékonyabb legyen
  Az étrend meghatározó. A megfelelő étrend hosszadalmas folyamaton át hozhatja meg a karcsúságot és az egészséget. Egyen sűrűn, de kisebb adagokat fogyasszon a teljes, emésztőrendszert megterhelő, nagy adagok helyett.
  A magas kalóriatartalmú ételeket helyettesítse tápanyagban gazdag ételekkel, amik egészségesek, energiát adnak. Kerülje az olajos és egészségtelen gyorsételeket, mint a chips, sütik, édességek és helyettesítse inkább őket salátával, vagy friss zöldséggel és gyümölccsel. 
  Igyon sok vizet
  A víz a legjobb gyógyszer. Ahelyett, hogy szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat fogyasztana, helyettesítse őket vízzel. A víz tisztítja a szervezetet és kihajtja az összes méreganyagot, illetve karcsún és hidratáltan tartja szervezetünket. 
  Küzdjön meg a stresszel
  A stresszel való megküzdés tanulható és segít a kóros elhízás gyógyításában. A stressz só és cukor utáni sóvárgást idéz elő. Ha megtanuljuk kezelni a szorongást és relaxálunk, akkor a nyugalmunk megszünteti a kiváltó okokat és segít megtartani az egészséges életmódot.

  0 0

  Egy új tanulmány szerint naponta 10-12 szem aszalt szilva visszafordítja a csontritkulást a menopauza (változókor) után lévő nőknél.
  Az aszalt szilva gazdag rostokban, A-vitaminban és kitűnő antioxidáns-forrás, ami kiegyensúlyozza a vércukor szintet. Az aszalt szilva minden fontos tápanyagot tartalmaz, amire a csontoknak szüksége van, sőt, még a tejnél többet is.

  Az aszalt szilva egészségre gyakorolt jótékony hatása

  A rostok és a benne lévő cukor féleség enyhítik a székrekedést.
  A magas antioxidáns tartalma miatt az aszalt szilva védi a szívbetegségektől.
  Az aszalt szilva sok káliumot is tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást.
  Gazdag A-vitamin forrás.
  Erősíti a csontokat, nőknél pedig megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

  Az aszalt szilva bőrre gyakorolt jótékony hatása

  Az aszalt szilva sok béta-karotint és A-vitamin tartalmaz. Az A-vitamin létfontosságú az erős és egészséges bőr felépítésében és jobb látást biztosít.
  Ez a gyümölcs kiválóan hidratálja az emberi bőrt. Azok, akiknek rendkívül zsíros vagy száraz bőre van, kipróbálhatják az aszalt szilvás arcpakolást, ami puhává és simává teszi, illetve revitalizálja a bőrt.
  A pattanások eltüntetése és számos más bőrprobléma felszámolása is az aszalt szilva jótékony hatásának köszönhető.
  A gyümölcsben lévő erős antioxidánsok védik a bőrt a szabadgyökök által okozott kártól és lelassítják az öregedési folyamatot.

  Az aszalt szilva hajra gyakorolt jótékony hatása

  Számos más olyan anyaggal keverve, amelyek jó hatással vannak a hajra, az aszalt szilva egészségesebbé teszi a hajat.
  Akiknek hullik a hajuk, azoknak gyakran azt tanácsolják, fogyasszanak aszalt szilvát. Magas vastartalma miatt ugyanis ez a gyümölcs megszünteti a hajhullást, és serkenti az új hajszálak növekedését.
  Továbbá, a magas vastartalomnak köszönhetően az aszalt szilva olyan számos, más hajproblémára is megoldást jelent, amelyek a vashiánnyal hozhatók összefüggésbe: ilyen például a haj szárazsága, keménysége és elszíntelenedése.

  Az aszalt szilva kiválasztása és tárolása

  • Amikor aszalt szilvát vásárol, átlátszó csomagban lévőket keressen, így megbizonyosodhat róla, hogy a gyümölcs jó minőségű.
  • Mindig azokat a gyümölcsöket részesítse előnyben, amelyek kékes-feketék, lágyak és tökéletesen penész-mentesek.
  • Mielőtt kifizeti a terméket, ellenőrizze a csomagolást, hogy elég szorosan zárt-e. Ha csomag nincs elég szorosan bezárva, az aszalt szilvában található nedvesség elpárologhat. A csomagon a hozzávalókat is figyelmesen olvassa át. Ne vásároljon olyan aszalt szilvát, amely tartósítószereket (mint például szulfátot) tartalmaz.
  • Az aszalt szilvát hideg, sötét helyen tárolja. Ha dupla annyi ideig szeretné tárolni, fontolja meg, hogy hűtőbe teszi a gyümölcsöt.
  • Minden használat után ne felejtse el gondosan lezárni a csomagolást.

  Felhasználási tippek (Főzés/fogyasztás)

  Főzés:
  • Főzés előtt nem sokkal áztassa be az aszalt szilvát vízbe vagy gyümölcslébe, így kevesebb ideig kell majd főzni.
  • Tartsa észben, hogy a teljesen száraz aszalt szilva nem megfelelő a gyors főzéshez, ezért alacsony hőmérsékleten főzze. A gyors főzéshez inkább félig száraz aszalt szilvát használjon.
  • Ha a felhasználni kívánt aszalt szilva túlságosan száraz, használat előtt néhány percig áztassa őket forró vízben.

  Fogyasztás:
  A porrá zúzott aszalt szilva kitűnő ízt ad a vajnak és a zsírnak, és édesebbé teszi az eredeti receptet. Az aszalt szilva kiváló a húsokhoz és a magas keményítőtartalmú zöldséges ételekhez. Az aszalt szilva viszont olyan ételekhez is finom, mint a leves, ragu és kompót. A párolt aszalt szilva nagyszerűen kombinálható párolt rozmaringgal. Aszalt szilvát a palacsinta tetejére is tehet, vagy más aszalt gyümölcsökkel és csonthéjasokkal (dió, mogyoró) is keverheti.

  0 0

  A következő tanulmányban olyan táplálkozási és életviteli tanácsokat olvashat, melyek védik a gyomrot, segítenek megszüntetni a reflux kellemetlen tüneteit. A reflux (latin szó, jelentése: visszaáramlás) betegség lényege, hogy a gyomor tartalma a nyelőcsőbe visszaáramlik. A betegség általában akkor fordul elő, ha a nyelőcső-gyomor határán lévő izom gyenge, és ez által nem zár tökéletesen.
  Mivel a gyomor tartalma, a gyomornedv erősen savas, a gyomor falát egy saválló réteg (nyálkahártya) óvja meg attól, hogy a savak kikezdjék és felmarják. A nyelőcső azonban nem rendelkezik ilyen réteggel, ezért amikor a savas gyomor tartalom visszajut a nyelőcsőbe, roncsolja annak falát, gyulladást vagy akár kisebesedést is okozhat. 

  A reflux betegségre jellemző tünetek a gyomorégés, illetve égő érzés a nyelőcsőben. Vannak azonban ennél súlyosabb tünetek is, pl. rekedtség, köhögés, torokfájás, fejfájás, böfögés, mellkasi fájdalom. A legfrissebb kutatások szerint a reflux hosszabb távon olyan betegségekhez vezethet, mint az asztma vagy a rák. 

  A reflux betegséget számos tényező okozhatja, azonban a leggyakoribb oka az egészségtelen életmód: dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, túlzott mennyiségű kávé, cukor bevitel, rendszeres stressz, rendszertelen, nem megfelelő táplálkozás. 

  Reflux betegeknek ajánlott:

  - a napi elfogyasztott étel mennyiség szétosztása akár 5-6 részre
  - zöldségek, gabonák, lúgosító táplálékok fogyasztása
  - cukormentes cukorkák szopogatása
  - megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitel
  - legalább 2-3 órával a lefekvés előtt vacsorázni

  Reflux betegeknek nem ajánlott:

  - zsíros ételek
  - savasító táplálékok: citrus félék, kávé, alkohol, csokoládé, erős fűszerek
  - szénsavas italok
  - rossz, helytelen, görnyedt testtartás
  - dohányzás
  - forró vagy hideg ételek, italok

  Javasolt ételek és italok reflux betegeknek:

  - lúgosító italok, zöldséglevek, szénsavmentes ásványvíz
  - sovány sajtok, alacsony zsírtartalmú tej
  - búzacsíra, buláta, köles, teljes kiőrlésű gybonák
  - brokkoli, répa, cukkini, spenót, krumpli, csírák, cékla, kelbimbó
  - szőlő, ananász, avokádó, banán, őszibarack, erdei gyümölcsök
  - pulyka sonka, tengeri hal, halkonzerv, baromfi sonka
  - barnacukor, sztívia
  - Cayenne bors, natúr, sótlan olajos magvak

  Nem javasolt ételek és italok reflux betegeknek:

  - alkohol, citrusfélékből készült italok, szénsavas üdítők és ásványvizek, feketekávé, erős tea
  - feta sajt, zsíros sajtok, zsíros tej, zsíros tejtermékek
  - cukrozott müzli, finomliszt, fehérkenyér
  - kelkáposzta, paradicsom 
  - citrom, grapefruit, meggy, narancs, savanyú alma, cukros lekvárok
  - zsíros húsok, szalámi, szalonna, tepertő, virsli, zsíros felvágottak
  - csokoládé, meleg kelt tészta, lángos, fánk
  - chili, torma, mustár, fekete bors, ecet, mentol, fokhagyma, zsír, sós ízesítők

  A megfelelő étkezés mellett kerülni kell a szoros ruhák, övek viselését, az étkezés utáni sportokat, és érdemes alvás közben több párnát használva megemelni a fej szintjét.

  A lúgosító életmód, a lúgosítás, a lúgosító italok fogyasztása kiváló kiegészítője a reflux betegek mindennapjainak. 

  Akiknél rendszeresen jelentkeznek a reflux tünetei, veszítenek testsúlyukból, nehezükre esik a nyelés, mindenképpen keressék fel háziorvosukat!

  A SuperGreens zöld ital pH-ja lúgos, ezáltal közömbösíti a gyomor savas közegét, így képes lehet csökkenteni a reflux tüneteit. És mindezt nem szintetikus összetevői révén teszi, hanem teljesen természetes, egészséges alkotóinak segítségével. A SuperGreens lúgosító zöld ital 49 zöldség és gyógynövény vizes szuszpenziója. Segítségével közömbösíthetjük a szervezetünkben felhalmozódott káros savakat, ezáltal egészségessé és energikusabbá válhatunk.

  0 0

  Kutatók szerint létezik pár növény, amely megfelelő adagolás esetén csodát tesz az aggyal és a memóriával. De mik ezek a növények? Vajon egzotikus készítmények, amelyek szinte sehol sem kaphatók? Nos, ez a lista bizonyára meglepő lesz!
  Valóban igaz, hogy rengeteg természetes fűszerrel és növénnyel látott el minket a Földanya, amelyek segítségével egészségesen tarthatjuk a testünket, a bőrünket és még az agyunkat is. 

  Zöld tea

  Igen, zöld tea! Nem is olyan egzotikus, igaz? Ez a bárhol beszerezhető termék olyan gyógynövényeket tartalmaz, amely segít az általános egészség fenntartásában. A sok antioxidáns pedig fokozza az agyműködést. A zöld tea hatóanyagai védelmet nyújtanak a fehérjék és zsírok számára a testben, ezzel megelőzik az agyban található idegek öregedését. Napi 2-3 csésze zöld teával távol tarthatjuk a demenciát és élesíthetjük az eszünket is!

  Kurkuma

  Az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye is jót tesz az agynak; a kurkuma számtalan jótékony hatással rendelkezik az egész testünk számára. Nem csak az ételek színezésére és ízesítésére kiváló, de éberen és boldogan tartja az agyat! A fűszerben található kurkumin segít az Alzheimer-kór megelőzésében is, emellett javítja a memóriát és antidepresszáns tulajdonságai is vannak. A kurkuma az alkohol okozta agysérülések kezelésében is kitűnő.

  Oregánó

  Amellett, hogy ínycsiklandóvá varázsolja kedvenc ételeinket, az oregánó a testben található szabadgyököket is elpusztítja. Ez a magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Az oregánó kivonatából remek termékeket készítenek, amelyek nem csak a szellemi egészséget javítja, de segít a stresszoldásban és a koncentrációban is. Az oregánót aromaterápiához is használhatjuk az idegek nyugtatására.

  Feketebors

  A feketeborsban található piperin stimulálja a béta-endorfinokat, amelyek csodákat művelnek a kognitív képességeinkkel. Ezen kívül segít ellazítani a testet és az elmét is. A feketeborsot hangulatbetegségek kezelésére is használják. Fűszerezzük meg a szeszélyes, lehangolt napjainkat egy kis feketeborssal!

  Ginzeng

  Szakértők szerint a ginzeng hatóanyagai segítenek a szellemi károsodások kezelésében. A ginzeng kivonata, ha megfelelő adagokban alkalmazzák, segít javítani a memóriát és aktiválni az agyban a neurotranszmitterek tevékenységeit, ezzel is növelve az agyműködést.

  Fahéj

  Az Alzheimer-kór egy idegrendszeri betegség, amely a demencia leggyakoribb formája. Egyelőre nincs rá ismert gyógyír. Így ha az Alzheimer-kórról van szó, a legtöbb, amit tehetünk, az a megelőzés. A fahéjban található egy vegyület, amely segít féken tartani ezt a szívszaggató betegséget. A fahéj hatóanyagai emellett aktiválják a testben lévő tau-fehérjéket, amelyek segítenek stabilizálni a mikrotubulusokat. Ezzel egészségesen tarthatjuk az agyat és élesíthetjük a memóriát is.

  Zsálya

  A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség a zsályát nevezte ki az év gyógynövényének 2001-ben. Az édes aromájával és a rengeteg gyógyhatásával a zsálya az egyik legnépszerűbb növénnyé küzdötte magát a fűszerkedvelő emberek körében. A zsálya aktív hatóanyagai javítják a neurotranszmitterek kommunikációját az agyban. Ezek a vegyületek segítenek az idegek degenerációjának megelőzésében és javítják a memóriát és az agyi funkciókat is. Főzzünk egy csésze zsályateát, és induljunk el az úton az erősebb agyműködés felé!

  Szerecsendió

  Ez az a növény a listán, amelyet tényleg egzotikusnak nevezhetünk. A szerecsendió ritka fűszer, az indiai konyhában nem sűrűn használják. A benne található miriszticin az a vegyület, amely javítja az agyműködést. Javítja a memóriát és csökkenti a fáradtságot és a stresszt. A szerecsendió olaját is használhatjuk.

  Bazsalikom

  A bazsalikom több kultúrában vallásos jelentőséggel bír, ráadásul tele van jótékony hatóanyagokkal, amelyek – megfelelő adagolás esetén – javítják az agy működését. A benne lévő metanol csökkenti a különböző agykárosodásokat. A bazsalikom olaját aromaterápiára is használhatjuk a koncentrációs szintek növelésére.

  Sáfrány

  Ez a fűszer az antidepresszánsok minden tulajdonságával rendelkezik. A sáfrány használata a depresszió kezelésére sokkal egészségesebb, mint antidepresszáns tabletták szedése. Ez a növény éberen tartja az agyat és fejleszti a funkcióit.

  A legtöbb itt felsorolt növény könnyen beszerezhető. Ha megfelelően használjuk őket, erősen és fiatalos formában tarthatjuk az agyunkat. Legközelebb, ha nem találjuk a kulcscsomónkat, emlékezzünk csak arra a csipet kurkumára vagy sáfrányra!

  0 0
 • 01/09/17--09:46: Az almaecet készítése
 • A jó minőségű almaecetben almasav található, s ez nem terheli meg emésztőrendszerünket.
  Az almaecet készítése során az egész almát ledarálják, hidegen sajtolják, majd fahordóban fermentálják. Érdemes olyan almaecetet választani, ami bio almából készült, így biztosak lehetünk abban, hogy nem került mérgező vegyi anyag az almaecetünkbe. Az almában lévő ecetsav baktériumok az alma cukrából keletkező alkoholt fermentálják ecetsavvá. 

  Mennyivel természetesebb ez, mint amikor az ecetsav baktériumokat bükkfa forgácsra telepítik (egy csövet kell elképzelni bükkfa forgáccsal bélelve), majd ezen keresztül csorgatják át az alkohol vizes oldatát. E közben megtörténik az oxidáció és a cső végén már ecetsav folyik ki. A technológiát még 1823-ban Sützenbach fejlesztette ki (rögzített sejtes biotranszformáció). Tiszteletére a fermentációt végző baktériumot róla nevezték el. 

  Az almaecetben azonban a fermentációs folyamatot a baktérium orleanense végzi el. A fermentációs ipar természetesen ma már elérte az almaecet gyártást is, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen almaecetet vásárolunk.

  Ma már nagyon sokféle almaecet kapható a piacon, az egyes termékekben található ecetsav mennyisége azonban eltérő lehet. 

  Az almaecetet használhatjuk pácoláshoz, saláta dresszing készítéshez és bármilyen ételhez, melynek összetevői között szerepel az ecet. 

  A jó minőségű almaecet almasavat tartalmaz, mely nem terheli az emésztőrendszerünket.

  Fontos tudni, hogy az almaecet hő hatására elveszíti pikáns ízét, ezért érdemes akkor hozzáadni ételeinkhez, ha már nem melegítjük azokat. Ha csökkenteni szeretnénk savasságát, adjuk hozzá korábban az ételhez. 

  A legtöbb almaecet általában 1,5-4 évig áll el, nem igényel hűtést, de érdemes hűvös, fénytől védett helyen tárolni. 

  A nyers, szűretlen almaecet fontos enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaz, s fellelhetők benne sötét, kis lebegő alkotórészek. Ezek az anyagok általában alma maradványok és pektinek. Ha látjuk ezeket a szűretlen alkotóelemeket az almaecetben, az azt jelenti, hogy az alma legértékesebb része belekerült az ecetbe. 

  Milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásait ismerjük az almaecetnek?

  Az alma az egyik legősibb és tápanyagokban leggazdagabb gyümölcs a Földön. Káliumban és más fontos ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő kalcium erősíti csontjainkat. A friss, bio almából készült almaecet tartalmazza ezeket az értékes ásványi anyagokat és enzimeket. 

  Fontos, hogy soha ne fogyasszuk az almaecetet önmagában, mivel az úgy viselkedhet, mint egy szivacs, ami magába szívja a különböző méreganyagokat a szervezetből, ezáltal  görcsöket és más nem túl komfortos panaszokat okozhat. 

  Az almaecetet mindig hígítsuk forrásvízzel vagy desztillált vízzel.

  Az almaecet különösen népszerű azok körében, akik előszeretettel alkalmaznak természetes gyógymódokat különböző panaszaik, betegségeik kezelésére. 

  Almaecet koktél

  Keverjünk össze 1-2 teáskanál almaecetet 1-2 teáskanál mézzel és egy pohár desztillált vízzel. Naponta 3 alkalommal fogyasszunk a koktélból.

  Miért érdemes a fenti almaecet koktélt fogyasztani?

  - segíti a szervezet méregtelenítését
  - erősíti az immunrendszert
  - megőrzi a bőr fiatalságát
  - segíti a normál testsúly fenntartását
  - javítja az emésztést
  - csökkenti az ízületi fájdalmakat

  Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle, ne adagoljuk túl az italt! Ahogy Paracelsus mondta: a dózis teszi a mérget! - és ez a szabály ma is megdönthetetlen.

  0 0
 • 01/09/17--09:50: Az árpa és a történelem
 • Valóban, a legelső gabona féleség, amit az ember rendszeresen termesztett, az az árpa volt. Kb. 9 ezer éve Catal Höyük, Jeriko, és az iraki Jarmo ásatásai ezt igazolták.
  Az árpa megjelenése étrendünkben valóságos népesség robbanást indított el. Az addig átlagosan 28-35 éves várható átlagos élettartam 40 évre növekedett. Óriási jelentőségű volt, amikor a civilizáció hajnalán egyszerre két generáció élhetett egymás mellett, ami korábban gyakorlatilag nem volt általános. 

  Általánosságban is elmondható minden fajra, hogy annál egészségesebb és életképesebb, minél több generáció élhet egymás mellett. A generációk által átadott közvetlen tudás az írásbeliség kialakulása előtt létfontos volt. Ma is az, és korunk legsúlyosabb, a degeneráció csíráit hordozó jeleként kell értékelnünk az idősekkel szembeni általánosságban megnyilvánuló tiszteletlenséget, hálátlanságot. 

  Azután eltelt még 7 ezer év és a rómaiak és  a görögök is többre becsülték az árpát az akkor már jól ismert és termelt búzánál is. Ceres isten nem búza koszorút, hanem árpa koszorút viselt a homlokán.

  Az árpa glutén tartalma sokkal alacsonyabb, mint a búzáé, következésképpen sokkal egészségesebb is. Igaz, hogy az alacsony glutén tartalma miatt nem is lehet belőle olyan szép nagy kenyereket, süteményeket sütni, mint a búzából. 

  A gladiátorok az ókori Rómában főként árpán éltek (árpa zabálóknak nevezte őket az akkori köznyelv). Az árpa alapú étrenden erőnlétük, fizikai állóképességük kiváló volt. Az árpa után majdnem 3 ezer év késéssel jött csak a búza, majd őt követte a zab. A rozs csak alig két ezer éve vált gyomból kultúrnövénnyé.

  Jó lenne az árpát újra felfedezni nem csak a sör vagy  a Churchill által kedvelt whisky formájában, hanem főve, párolva vagy árpakenyérként fogyasztva újra.

  0 0
 • 01/09/17--10:18: Shiitake gyógygomba
 • Habár kevésbé népszerű nyugaton, mint keleten, mindazonáltal a shiitake gomba Észak-Amerikában és Európában is igen kedvelt jellegzetes íze, változatos textúrája és tápanyagtartalma miatt.
  A shiitake, vagy más néven tölgyfagomba vagy fekete erdő gomba egy ehető barnagomba, ami Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Már több, mint 1000 éve termesztik és friss, illetve szárított formájában népszerű mind a mai napig a Távol-Keleten. Ahogy a maitake gomba, a shiitake is gyakran használt gyógygomba a hagyományos kínai orvoslásban természetes gyógyhatásai miatt.  Néhány kutató az egészségre gyakorolt jótékony hatását vizsgálva kijelentette, hogy a shiitake gomba egyértelműen egy szupertáplálék. Nézzük, hogy miért! 

  Immunerősítő és rákpusztító tulajdonságok

  A shiitake gomba olyan aktív összetevőket tartalmaz, mint a lentinan (egyfajta béta-glukán), ami serkenti az immunrendszert, ami aktivizálja a sejteket és a fehérjéket, így akadályozva meg a rák növekedését. Egy 2011-es tanulmányban, amit a Hong Kongi Egyetem kutatói végeztek, szintén azt állítják, hogy a shiitake egy kiváló antioxidáns forrás, segít felszámolni a szabadgyökök káros hatásait.

  Csökkenti a koleszterinszintet 

  A svéd Luleai Egyetem kutatása szerint a shiitake egyik összetevője, az ún. eritadenine képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.  

  Megelőzi a trombózist 

  A shiitake gomba gazdag egy természetes összetevőben, ami amellett, hogy megelőzi a vérlemezkék összetapadását, remek gyógyír a trombózisra (alvadt vérrögök, amik gátolják a vér szabad áramlását) is. Ha Önnél fennáll a veszélye a mélyvénás trombózisnak, akkor érdemes shiitake gombát fogyasztania.

  Fogyasztó hatásai 

  100 grammnyi főtt shiitake nagyjából 56 kalóriát tartalmaz: nem hizlal és 2 gramm élelmi rostot is tartalmaz. Ehhez társul az is, hogy a shiitake alacsony glikémiás indexszel rendelkezik (vagyis nincs kedvezőtlen hatással a vércukorszintre), ami egy tökéletes fogyókúrás étellé teszi. Ne egyen túl sokat belőle, mert a túlzott fogyasztás hasmenést és puffadást okozhat.

  Gazdag rézben 

  100 g megfőzött shiitake gomba 0,9 milligramm rezet tartalmaz, ami 45%-a egy felnőtt napi ajánlott bevitelének.  Ez szokatlanul magas, még a gombák között is, és ennek is köszönhető, hogy a shiitake az egyik legjobb növény alapú rézforrás a Földön. A réz egy esszenciális ásványi anyag, ami a vassal remek párost alkotva (amit a shiitake szintén tartalmaz) segíti a hemoglobin képződését, ami a tüdőből szállítja az oxigént a test többi sejtjéhez.  A rézhiány anémiához, sápadtsághoz, idő előtti őszüléshez és akár csontritkuláshoz is vezethet. 

  100 gramm főtt shiitake gombában 1,6 gramm fehérje található (3% a napi ajánlott bevitelnek), számos B-vitamin (36%-át fedezi a pantoténsav napi bevitelének), és 3-10%-a található meg a napi ajánlott magnézium, cink, kálium, foszfor és mangán bevitelnek.

  0 0

  Nyugodtan állíthatjuk, hogy mára az olíva olaj vált a legnépszerűbb zsiradékká azok körében, akik egészségtudatos életmódot folytatnak, s ez nem véletlen, hiszen naponta jelennek meg új információk az olíva olaj egészséges hatásairól. Az olíva olajat különböző módszerekkel, de az olajbogyóból sajtolják, mely a mediterrán vidék jellegzetes növénye. 
  A mediterrán régió lakói híresek arról, hogy hosszú és egészséges életet élnek, s az utóbbi évek vizsgálatai szerint ennek egyik oka a nagy mennyiségű olíva olaj fogyasztás. 

  Olíva olajjal szívünk egészségéért

  Az egészséges zsiradékok nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. Az olíva olaj az egyik legegészségesebb az olajok közül. A benne található egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a vér LDL, azaz rossz koleszterinszintjét, és emelik az ún. védőkoleszterin szintet (HDL). Ez a két, egymást erősítő hatás jelentősen csökkenti a szívbetegségek előfordulását. 

  Szakemberek szerint már napi 2 evőkanál olíva olaj elfogyasztásával elérhetjük ezt a jótékony hatást. 

  Olíva olajjal bőrünk és hajunk egészségéért

  Az olíva olajban lévő antioxidáns vegyületek kedvező hatásából nem csak szívünk profitálhat. Ezek az értékes hatóanyagok ugyanis gátolják a sejtek öregedését és károsodását. Az olíva olaj kiválóan hidratálja a száraz bőrt. Az extra szűz olíva olaj több mint 80%-ban tartalmaz olajsavat, ami könnyedén bejut a bőr alsóbb rétegeibe, s ott fejti ki hatását: javítja annak állagát, gyógyítja a sérüléseket és csökkenti a ráncokat.

  A száraz és töredezett hajra szintén kiváló az olíva olajos pakolás, mely sokkal erőteljesebben kondicionálja a hajat, mint a boltban kapható termékek. Az eredmény: egészséges és fényes haj.

  Megéri tehát rendszeresen fogyasztani az olíva olajat, hiszen mint láthattuk, külsőleg-belsőleg alkalmazva egyaránt kiváló hatású.   

  Bár az olíva olaj Frühwald Ferenc szavaival „folyékony napsugár”, azért érdemes megfogadni az intelmeit is. A jó minőségű olíva olajat mindig hidegen préselik. A gyenge minőségűeket felmelegítik, préselik, majd könnyű benzinnel kivonják az olajpogácsából a maradék olajat. Ezután nátronlúggal savtalanítják, majd fehérítik, ezt követően 270 fokra hevítve elpárologtatják belőle a könnyű benzint is.

  Na, de akkor honnan tudjuk, melyik a jó és melyiket kell nagy ívben kerülnünk?

  Megint csak Frühwald tanácsait érdemes megfogadnunk. A legjobb olíva olajokra a „bloom of fruits” elnevezést használják (saját súlyától kicsöpögő, csúcsminőségű olaj.) Az extra szűz vagy más néven natív extra olíva olajok is kiválóak. A szűz vagy natív olajok még elfogadhatók. A jelzés nélküli, többnyire áruházak nevét viselő olajok gyenge minőségűek, kevertek és többnyire oldószeres extrakcióval nyerik ki a bogyókból. A pomace jelölésűek étkezésre egyáltalán nem alkalmasak, ezek ipari olajok szappangyártáshoz, kozmetikumokhoz. Sajnos volt példa arra hazánkban, hogy ilyen olíva olajat étkezési célokból árultak nagyáruházainkban.

  0 0

  Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt szokták ringatni az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a pozíció aktiválja a gyermek jobb agyféltekéjét, amelynek nagy szerepe van a kommunikációt és a kötődést segítő agyi funkciókban.
  A Szentpétervári Állami Egyetemen dolgozó Jegor Malasicsev és amerikai, valamint ausztrál kollégái az ember mellett tíz vadon élő állatot – a vadlovat, a rozmárt, a rénszarvast, az antilopot, a pézsmatulkot, a juhot, a bálnát, a kardszárnyú delfint és a kengurut – vizsgálták – írja a BBC News.

  "Amennyiben nincs szemkontaktus, vagy az nem megfelelő, akkor az újszülött jobb agyféltekéje nem aktivizálódik. Márpedig a jobb agyfélteke felelős a társas interakciókért" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a tanulmányban vizsgált mind a tizenegy fajnál megfigyelhető volt ez az "oldalirányú tartás".

  "Úgy sejtjük, hogy ez a pozíció sokkal elterjedtebb és talán az emlősök közös jellegzetessége, néhány kivételt leszámítva"– tette hozzá.

  A szakemberek már régen megfigyelték, hogy az emberek és az emberfélék is előszeretettel ringatják baloldalt az utódjukat, különösen az újszülött életének első pár hetében. A gyakorlatra számos lehetséges magyarázat született már, többek közt, hogy a csecsemő így hallja az édesanyja szívverését.

  A Nature Ecology & Evolution című folyóiratban közölt mostani tanulmány szerint amikor az anya a saját balján, szemtől szembe ringatja a babáját, akkor a bal szemük közvetlenül egymás felé néz.

  Ebben a helyzetben a vizuális információ nagy része a jobb agyféltekéjükbe jut, amely a figyelemmel, a memóriával, a gondolkodóképességgel és a problémamegoldással áll összefüggésben. Ezek pedig mind szükségesek a hatékony kommunikációhoz.

  A kutatók szerint a megfigyelt fiatal állatok az anyjuk jobb oldalához maradtak közel, ami azt jelenti, hogy főleg a bal szemükkel nézték az anyjukat, ez a jobb agyféltekéjüket aktiválta. Ebben a helyzetben kisebb valószínűséggel váltak külön az anyjuktól és könnyebben is találták meg, ha esetleg mégis elkeveredtek – írja az MTI.

  Stresszhelyzetben az anyaállatok szintén a bal szemükkel figyelték a kicsinyüket. Ez azt jelenti, hogy a nőstény kardszárnyú delfinek a borjuk jobb oldalára úsztak, amikor a kutatók – bármelyik irányból – megközelítették őket a csónakkal.

  A mostani eredmények azért nagyon jelentősek, mert segíthetik az olyan, gyenge szemkontaktussal összefüggő betegségek tanulmányozását, mint az autizmust és az Asperger-szindrómát is magában foglaló autizmus spektrumzavar 

  0 0

  A Budaörsi Járási Ügyészség vádat emelt Galambos Lajos ellen társtettesként elkövetett jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és szintén társtettesként elkövetett vesztegetés miatt.
  Az ügyészség szerint Lagzi Lajcsi 1993 és 1999 egyedül, majd 2000-től a másodrendű vádlottal, feleségével, Boglárkával szabálytalanul áramot-, vizet- és gázt vételezet mocsai ingatlanaiban illegális bekötések segítségével.

  A sértett közműszolgáltatók felé a szabályosan felszerelt fogyasztásmérők által jelzett „nulla” közeli óraállások alapján éveken át minimális összegű befizetéseket teljesített Lajcsi és a másodrendű vádlott, vagyis felesége is.

  Az ügyészség harmadrendű vádlottja Cs. Csaba, aki szerintük tudott a szabálytalan bekötésekről és abban segítséget is nyújtott.

  Az ügyészség szerint Lajcsi összesen:
  - legalább 30.131.478 Ft értékben tulajdonított el áramot,
  - legalább 4.723.496 Ft értékben tulajdonított el földgázt,
  - legalább 16.003.428 Ft értékben vezetékes vizet
  tulajdonított el.

  Az ügyészség a vádiratban G. L. vádlottra börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, 500.000 forint összegig pénzben kifejezett vagyonelkobzás kiszabását indítványozta – írták közleményükben, amelyben arra is emlékeztetnek, hogy halmazati szabályokra is figyelemmel a büntetési tételkeret két évtől tizenkettő évig terjedő szabadságvesztés lehet.

  Lajcsi az ügy miatt 4 hónapot töltött előzetesben, felesége, Boglárka csaknem két hetet.

  Mint ismert, Lajcsit, feleségét, és a harmadik vádlottat, Cs. Cs-t 2015 szeptember 24-én helyezték előzetes letartóztatásba. Még előtte, májusban buktak le, mikor a komáromi és a székesfehérvári nyomozók az E.ON szakembereivel együtt egy feljelentés nyomán megjelentek a lakóparknál.

  Forrás

  0 0

  A csinos médiaszemélyiség érdekes vallomással szolgált: vonzalmat érez a gyengébbik nem iránt is!
  Kelemen Anna egy nyitott, liberális személyiség. Nem ítélkezik mások felett, és nem minden esetben szereti a társadalmi kötöttségeket sem. Például szerinte attól még nem lehet kijelenteni egy nőről, hogy leszbikus, ha a saját neme is képes rá bármiféle hatást gyakorolni.

  "Számomra emberek léteznek, nem férfiak és nők. Szóval nem attól teszem függővé, érzek-e vonzalmat valaki iránt, hogy milyen nemű. Ez persze nem azt jelenti, hogy leszbikus vagyok, és nők társaságát keresném az ágyban.

  Viszont jólesik, ha megdicsér egy hölgy, és látom a női nem szépségét is, ugyanúgy gyönyörködtet, mint a férfitest. Képesek a hölgyek is hatni rám! - árulta el Anna, aki hozzátette: ez a vallomás nem egy felhívás arra, hogy ezentúl tömegesen jelentkezzenek nála a nők bármilyen igényekkel.


  0 0

  A kivételes hangú énekesnő legfrissebb fotója még a legfagyosabb januári napon is felforrósítja a levegőt!
  Miközben itthon még nagykabátban is szétfagyunk a kinti mínuszok miatt, Tolvai Reni és párja, Kállay-Saunders András Thaiföldre szöktek a zord január elől.

  A Megasztár egykori győztese órákat tölt a napon, amikor pedig már nem bírja a hőséget, különleges trópusi koktéllal csillapítja szomját.

  Szürcsölés közben azért arra is odafigyelt, hogy megmutassa bikinis bájait, dekoltázsának látványa pedig garantáltan felforrósítja a fagyos januári levegőt.


  0 0

  A legendás Vámház körúti üzlet, ha nem is teljes gőzzel, de már üzemel. Az üzletember lánya minden ügyfelet arra kér, menjenek az értékeikért.
  Lassan ocsúdik a család az egy hete váratlanul elhunyt Klapka György halála után és lassan a híres zálogházban is visszatérnek a dolgok a korábbi mederbe.

  Az üzletember legkisebb lánya a végrendelet ismertetéséig kézbe vette az üzletmenetet és fontos üzenete van azok számára, akik édesapjánál zálogosították el értékeiket.

  "Édesapám nem véletlenül vett maga mellé az utóbbi években, és nem véletlenül tanított meg nekem mindent ezzel kapcsolatban. A végakaratát nem ismerjük, de mindent tiszteletben tartunk, amit életében mondott nekünk és most aszerint járunk el.Legkésőbb a temetésig kiderül, hogyan rendelkezett, addig pedig én kézben tartom az ügyeket itt a Klapka üzletházban. Vár rám néhány fontos döntés, de a zálogház már kinyitott.

  Behozni egyelőre nem lehet semmit, de szeretnénk, ha mindenki visszakapná a nálunk hagyott értékeket, ezért a kiváltás már üzemel.

  Szeretném minden ügyfelünket arra kérni, hogy ha csak tehetik, váltsák ki a tárgyaikat. Rohanni persze nem kell, hiszen minden biztonságban van” - szögezte le Klapka Sandy, aki azt is elárulta, hogy az aranyüzlet egyelőre zárva tart, míg az antikvitásokkal való kereskedés már megindult. 


  0 0

  Túlságosan kimerítő volt számára, hogy egy egész forgatási napon keresztül szexet kellett imitálnia kollégájával.
  Érdekes történetet osztott meg a világgal Sienna Miller. A színésznő kénytelen volt kilenc órán keresztül erotikus jeleneteket forgatni Ben Affleckkel Az éjszaka törvénye című film felvételén.

  Mindenhol csinálnunk kellett, a kocsiban, a bárban...

  A szexmaraton annyira kimerítette, hogy többször sírva fakadt, és a nap végén remegett a fáradtságtól. Ami azért meglepő Siennától, hiszen ha valakinek, akkor neki bőven van tapasztalata az erotikus jelenetekben.


  0 0

  Kicsit megcsúszott ugyan, de ez nem von le a szilvesztert idéző új szerzemény értékéből, amit szerda reggel mutattak be Balázsék.
  Hogy mi történik, ha Polgár Peti  kezei közé kapja a Halott pénz a Wellhello és a Ocho Macho slágereit? Hát persze, hogy elszabadul a pokol. A Reggeli Show-ban szerdán debütált a slágergyanús átirat, amivel a szerző megemlékezik a szilveszter éjszakáról.

  Bár Sebestyén Balázsék kijelentették, hogy egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, hogy adásba tették a szerzeményt, nálunk akár ezerszer is meghallgathatod!  0 0

  Hajdú Péter megdöbbentő őszinteséggel vallott az elmúlt hónapok nehézségeiről egy interjúban. Bár többször tett célzást egy barátra, aki elárulta őt, eddig mégsem fogalmazott olyan keményen róla, mint most.
  – A múlt év hatalmas tanulság volt nekem, és szerintem kellően megedződtem ahhoz, hogy a jövőben ne legyek naiv... Bizonyos szempontból pedig mégis az voltam – például a barátsággal kapcsolatban. Tudnod kell – az árult el, akiben a leginkább megbíztam.

  – Amikor nyáron arra jöttem haza, hogy üres volt a ház, Kata elköltözött a gyerekekkel, és én egy órát sírtam a gyerekszobában – ő volt az első, akit felhívtam. Nyilván túl közel engedtem magamhoz egy kígyót, vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzak. Teljesen félreismertem valakit, aki az életünk része volt. Mindent megosztottam vele. 

  Nem fogom elmondani, hogy mivel árult el, de amit tett, az megbocsájthatatlan. Azt gondolom, hogy nekünk az életben már nincs dolgunk egymással. Még a köszönés szintjén sem. Én megszakítottam a kapcsolatot apámmal, mert egy tízes skálán hatos erősségű fájdalmat okozott nekem. De amit a volt „barátom" tett, az tízből kilences volt. 

  Nyilvánvalóan ez az ember számomra meghalt. Átnézek rajta. Ha ilyen történik, az ember két dolgot tehet. Vagy a vendettát választja, vagy egyszerűen leírja. Én az utóbbi mellett döntöttem, mert hiszek az isteni igazságszolgáltatásban. Azt gondolom, hogy a Jóisten X-re játszik – nyilatkozta a life.hu-nak adott interjújában.

  Hajdú Péter nem csak a volt barátjáról, hanem feleségéről, Sarka Katáról is mesélt. Állítja, minden lehetőséget megragadott, hogy helyrehozza a házasságát, mégis kudarcot vallott.

  – Én azt gondolom, hogy valódi szerelem volt. Azt hittem, hogy ő az igazi, ezt komolyan mondom! És ha visszanézem az üzenetváltásainkat, egy-másfél évvel ezelőtt még ő is így fogalmazott. De hát, másként alakult... Nem akarok meggondolatlanul fogalmazni, se szentimentális lenni, de hívő vagyok, és nekem a házasság szentsége fontos volt. 

  Hat hónapunk lett volna arra, hogy rendezzük a kapcsolatunkat, és nem sikerült. Pedig többször megbeszéltük, hogy újrakezdjük. Nem ment, és abba sem akarok belemenni, hogy miért nem. Én az utolsó utáni esélyt is megadtam magunknak, és borzasztóan szomorú vagyok, hogy ez lett a vége – nyilatkozta a tévés.


  0 0

  A migráció az iszlamista terrorszervezetek trójai falova!

  Azt már régóta tudjuk, hogy a migránsok között jönnek terroristák, de egy legújabb jelentés feltárja, hogy még köztük is a legveszélyesebbek a kísérő nélkül érkező kiskorúak. Ezt ráadásul nem egy az európai keresztény identitást védő szervezet vagy politikus állítja, hanem a londoni székhelyű mérsékelt muszlim Quilliam Alapítvány, amely célja a radikális iszlám és az iszlamizmus elleni küzdelem.

  A Quilliam jelentés felfedi, hogy az IÁ a kiskorú migránsok között végez toborzó munkát Afrikában és a Közel-Keleten. Az IÁ az afrikai srácokat Afrikában egyrészt líbiai partoknál "téríti meg" a terrorista dzsihádra, másrészt másik fő toborzó helye az afrikai kontinensen a távolabbi líbiai város Al Quatrun. Az IÁ toborzói ezer dollárt ajánlanak fel a fiataloknak a soraikba lépésért, valamint ingyen és biztonságos utazást Európába.

  A Quilliam Alapítvány kutatása szerint a családok nélküli kiskorúak még további toborzó helyei a libanoni és jordániai menekülttáborok is. Ezek a fiatalok család nélkül védtelenek, és könnyen válnak nyitottá a szélsőséges iszlám eszméire a jelentés szerint.