Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


  0 0

  Előfordulhat, hogy a lakásunktól, egészen pontosan: a konyhánktól hízunk el, állítja a Cornell University egyik szakértője, Prof. Brian Wansink. Nemrégiben publikált kutatásában azt állítja: a konyhapulton található ételeink árulkodnak arról, hogy hány kilósak vagyunk.
  A konyhapulton található reggeli müzli például 9 kilóval nagyobb testsúlyt jelez, azokban a háztartásokban pedig, ahol az üdítőitalokra is rá lehet látni, 12 kilóval vannak közelebb a lakók az elhízáshoz. Ha viszont a konyhában látható gyümölcsöstál, az 6 kilóval kisebb testsúlyt jelez - a Cornell szakértője szerint a begyűjtött adatokból viszonylag pontosan lehet előrejelezni egy konyhában megforduló emberek testsúlyát. De miként tudjuk felhasználni ezt a tudást ahhoz, hogy le tudjuk fogyni?

  Tüntessük el. Wansink szerint számos ételt azért eszünk meg, mert "ott van és megehetjük". Ezért számít annyira, hogy mi van a pulton - akinek ugyanis nincs kellő akaratereje, gondolkodás nélkül meg fogja enni azt, ami elé kerül. Sokat segíthet ilyenkor az, ha a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy bárhol máshol tartjuk az ételt, ahol nincs szem előtt. Ilyenkor ugyanis nemcsak nem látjuk, hanem meg is kell mozdulni érte, a lustaság pedig a legtöbb ember visszatartja a felesleges evéstől. 

  A tányér is számít. Ha nagy a kontraszt az étel és a tányér színei között, akkor nagyobb az esélye annak, hogy kevesebbet fogunk enni. Fehér tányéron egy pirosas színű étel nagyon kontrasztos, tehát kisebb adag is nagyobbnak tűnik az optikai hatás miatt. Ha fehér tányérra fehér színű ételt teszünk, akkor 18-19 százalékkal szedünk többet. A tányér mérete is fontos: a kutatások szerint egy felnőtt a magának kiszedett adag 92 százalékát elfogyasztja, úgyhogy ha egy nagyobb tányérról eszünk (pláne, ha a színe miatt még 20 százalékkal többet), az igen nagy többletet jelent. 

  A környezet is fontos. Wansink és társai egy gyorsétteremben kísérleteztek azzal, hogy Miles Davis jazzlemezeit játszották le a háttérben - az emberek ilyenkor 18 százalékal kevesebbet ettek ahhoz képest, amikor a hetvenes évek rock'n'roll felvételei szóltak. Ugyanilyen hatása van, ha a fényviszonyokat is "beállítják", ugyanis minél nyugodtabb egy ember, annál lassabban eszik és annál hamarabb érez jóllakottságot. 

  Gyorsabban is eszünk akkor, ha több ételt látunk magunk előtt. Ezért sem tanácsos például az ételt tartalmazó edényeket az asztalon hagyni, mivel egyfelől nem látjuk, másfelől lustaságunk miatt inkább nem megyünk oda a tűzhelyhez még egyszer szedni magunknak. 


  0 0

  A neurofibromatózis az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozta, idegrendszeri és bőrtünetekkel járó betegség. Betegségek A-Z-ig lexikonunk új szócikkel bővült.
  A neurofibromatosis egyik típusa (Recklinghausen-szindróma) egy olyan kórkép, amelynél testszerte neurofibrómák - környéki idegrendszerből kiinduló daganatok - bőreltérések jelennek meg. A betegséget tulajdonképpen az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek túlburjánzása okozza.

  A betegség másik típusa (legjellemzőbb daganata az akusztikus neurinoma, vagyis a hallóideg-daganat) kizárólag ideggyógyászati jelentőségű.

  A neurofibromatózis első típusa a leggyakoribb öröklődő daganatszindróma, hátterében az NF1 gén mutációja áll, ennek fehérjeterméke a neurofibromin. Előfordulását tekintve kb. 3000-4000 emberből egy lesz érintett, tehát hazánkban is él 3-4 ezer beteg. A második típus sokkal ritkább, 25 ezer emberből egyet érint.

  A neurofibromatózis tünetei

  A neurofibromatózis I. típusára a testszerte jelentkező, elsősorban a bőrön kialakuló, puha tapintatú, tejeskávé színű, gömbszerű bőreltérések jellemzőek. Ezek a neurofibrómák általában kicsik, de lehetnek nagyobbak is. Mellettük előfordulhatnak egyszerű, tejeskávé színű, nagyobb, ovális vagy szabálytalan alakú elváltozások is (ezeket nevezik tejeskávé, franciául café au lait foltnak). 

  A tüneteket az érintettek is látják, a betegséget pedig sokszor bőrgyógyászok ismerik fel a testszerte elhelyezkedő jellegzetes bőreltérések miatt. Emellett a szemen is van jellegzetes eltérés: ez az úgynevezett Lisch-csomó, ami egy a szivárványhártyát érintő jóindulatú tumor (hamartoma). 

  A bőreltérések általában már gyerekkorban megjelennek, de a diagnózist általában csak fiatal felnőtt korban állítják fel. A betegség II. típusánál - mivel a csomó a hallóidegen növekszik - hallásromlás, egyensúlyzavar, látászavar jelentkezik.

  0 0

  Fáradtság, fejfájás, hízás, menstruációs panaszok - ezek a hétköznapi tünetek súlyos hormonális betegségre is utalhatnak. Minderre a magas kortizolszint figyelmeztet.
  Amikor hormonzavarokat említünk, akkor a legtöbben pajzsmirigyproblémákra, inzulinrezisztenciára vagy cukorbetegségre gyanakodnak. Azonban a mellékvesekéreg-működés zavarairól sem szabad elfeledkezni. A zavart okozó betegségek közül az egyik a Cushing-szindróma, melynek felismerése nem könnyű feladat, mivel a betegség korai szakaszában tünetei nem jellemzőek, így sokszor nem is gondolnak erre az állapotra.

  A kortizol a mellékvesekéregben termelődő szteroid, ha szintje a vérben magas, az a mellékvese működési zavarára utal. A mellékvese a vesék felső csúcsán helyet foglaló páros szerv, melynek kérge a hormonrendszerhez, míg velője inkább az idegrendszerhez tartozik. Szteroidokat termel, melyek az anyagcserét, a szexuális folyamatokat és a víz- és ionháztartást szabályozzák. 

  Köztük a kortizol fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában: hatására fokozódik a májban a glikogenolízis, vagyis a keményítő szőlőcukorrá bontása, emellett fokozza a zsírok lebontását, a testtájak közötti zsíreloszlás átrendeződését, a fehérjék lebontását, valamint az aminosavakból a cukrok termelését. 

  A kortizol termelésének szabályozásáért az agyalapi mirigy (hipofízis) felel, egészen pontosan egy ACTH (adrenocorticotrop) nevű hormon, míg ennek az anyagnak a termelődését a hipotalamusz CRH nevű hormonja irányítja, vagyis a működési rendszer igen összetett.

  Az agyalapi mirigy, illetve a hipotalamusz, valamint a mellékvesekéreg túlműködése illetve egyes gyógyszeres kezelések - a kívülről bevitt kortizol miatt -, Cushing-szindrómát okozhatnak. 

  A Cushing-szindróma a gyűjtőneve minden olyan betegségnek, melyben a mellékvesekéreg kortizol nevű szteroid hormonja túltermelődik, a kiváltó októl függetlenül. Hogy ez miért következik be, azt gondos kivizsgálással ki kell deríteni - mondja Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. Amennyiben az agyalapi mirigy problémája - jellemzően daganata - váltja ki a betegséget, akkor Cushing-kórról beszélünk.

  A Cushing-szindróma tünetei

  A betegség sajnos jellemzően jellegtelen tünetekkel jár, vagyis azok alapján laikusnak beazonosítani a problémát igen nehéz feladat. Mindenesetre gyanakvásra adhat okot, ha a következőket észleli magán:
  - Fáradtság
  - Teljesítőképesség csökkenése
  - Gerinctáji fájdalom
  - Fejfájás
  - Hízás (toka, zsírpúp, hasi elhízás)
  - Hangulatingadozás
  - Csontritkulás
  - Menstruációs zavarok
  - Problémás, pattanásos bőr, szőrnövekedési zavarok és striák
  - Nehezen beállítható magas vérnyomás

  Cushing-szindróma kezelése

  Az orvosnál először tisztázni kell, hogy a probléma nem a kívülről bejuttatott szerek túlságosan nagy adagjának következménye. Amennyiben ez kizárható, akkor a szakember elrendelhet hormonszint méréseket, illetve képalkotó vizsgálatokkal is felderítheti az okokat.

  Mivel a gondot sok esetben daganat okozza, így a Cushing-szindróma megoldása elsősorban műtéti, vagyis a problémás rész eltávolítása. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor gyógyszeres kezeléssel próbálják kordában tartani a kortizolszintet.


  0 0

  Az elektromos cigaretta sem veszélytelen az egészségre, a kifújt vízpára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített - figyelmeztet közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
  Mint írják, az elektromos cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre, az elektromos cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem.

  A patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbi szintén erősen irritáló hatású, elsősorban a légzőszerveket károsítja. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, melynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

  Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének. Az elektromos cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb az elektromos cigaretta párájában.

  A közleményben hangsúlyozzák, hogy tévhit az is, hogy az elektromos cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotin helyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat, az ÁNTSZ is ezen módszerek alkalmazását javasolja.

  A napokban a kormány honlapján megjelent egészségügyi jogszabályokat módosító törvénytervezet szerint az elektromos cigarettát csak ott lehet használni, ahol dohányozni is lehet, automatából az ilyen eszköz, illetve az utántöltő patronja sem árusítható, a forgalomba hozatalát pedig fél évvel korábban be kell jelenteni.

  0 0

  Évente egyszer, vagy még ritkábban megyünk fogorvoshoz. A CanariaDental átfogó fogászati felmérést készített. Nézzük, mi derült ki!
  Sokan évek óta nem jártak fogorvosnál, zömük 30 év alatti vagy 50 év feletti korosztályból kerül ki és a többség legfeljebb évente egyszer vagy inkább egyszer sem keresi fel a fogorvosi rendelőt - derül ki abból az országos reprezentatív kutatásból, amely a 18 év feletti lakosság fogászattal, szájhigiéniával való kapcsolatát vizsgálta.

  A megkérdezettek 4,2 százaléka, saját bevallása szerint, egyáltalán nem jár fogorvoshoz és sajnos azok is sokan vannak (40,2 százalék!), akik években tudják csak meghatározni a fogorvos felkeresésének gyakoriságát. Ők azok, akik 2-3 éve, 4-5 éve vagy 5 évnél régebben jártak fogorvosnál. 

  A megkérdezettek 44,4 százaléka leginkább kontroll, vagy fogkő-eltávolítás (36,2 százalék) miatt jelenik meg a fogorvosnál. (Jól jelzi az is a helyzetet, hogy a fejlettebb országokban olyan nagyon divatos felnőttkori fogszabályozás Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen, mindössze a megkérdezettek 0,4 százaléka jelezte, hogy él ezzel a lehetőséggel.

  Felejtsük el a rémisztő fogászati rendelőket!

  Mivel a társadalombiztosítás a sürgősségi ellátáson kívül csak bizonyos típusú fogászati kezeléseket finanszíroz, így nem meglepő a magánorvosi praxis térnyerése. A megkérdezettek 45,8 százaléka magánrendelőbe jár és 38,5 százalék veszi igénybe a körzeti rendelőt. Összességében 22,5 százalék azok aránya, akik elgondolkoztak már orvosuk lecserélésén, függetlenül attól, hogy elégedettek-e vele vagy sem. A váltásra, 38,1 százalékban, az olcsóbb ár késztetné leginkább a megkérdezetteket, míg az orvos szakmai tudása 33,5 százalék esetében, a rosszul végzett orvosi munka pedig 33 százalék esetében jelentene komoly motivációs tényezőt. 

  A fogorvos személyének kiválasztása a legtöbb embernél egy személyhez kapcsolható, személyi döntés, de jellemzően az is, hogy a férfiak sok esetben hölgy párjukra bízzák a döntést.

  A kutatásában résztvevő emberek saját maguk sem ítélik túl jónak egészségi állapotukat fogászati és szájproblémák tekintetében. Nagyon alacsony, mindössze 6,3 százalék azok aránya, akik fogászati és szájhigiéniás állapotukat tökéletesnek gondolják, ugyanakkor 11,4 százalék azoké, akik önbevallásuk szerint is nagyon rossz állapotban vannak jelenleg. A megkérdezettek 36,6 százalék nem annyira rossznak vagy éppen csak "kielégítőnek" találja állapotát és csak 45,7 százalék az, aki saját állapotát a "megfelelő" szóval jellemzi.

  A párkapcsolatunk is rámehet a nem megfelelő szájhigiéniára!

  A válaszadók 25,1 százaléka arra is utalt, hogy nem megfelelő vagy nem tökéletes egészségügyi fogászati állapota miatt volt már olyan problémája, amikor nem megfelelő szájhigiéniás állapota gátolta az élet valamilyen területén. Ez legtöbbször a párkapcsolatok, illetve a munkahelyi kapcsolatok során jelentett problémát. A probléma társadalomra gyakorolt hatását mi sem jelzi jobban, mint hogy a megkérdezettek 19,1 százaléka elzárkózott az erre a kérdésre történő válaszadástól. 


  A fogorvosnál szinte mindenki fél

  A fogorvostól, a fogorvosi kezelésektől való félelem általánosan elterjedt a lakosság körében, a válaszadók alig több mint egynegyedére igaz, hogy egyáltalán nem fél a fogorvostól, háromnegyedük kisebb-nagyobb félelemérzettel küzd. 

  A félelemérzet oka legtöbbször a fájdalom (67,6 százalék), de a kellemetlen hangok (30,9 százalék) és a fogorvosi kezelés következtében fellépő pénzügyi probléma (26,3 százalék) is az említett vezető okok közt szerepel. Leegyszerűsítve tehát a fúró sokak számára elviselhetetlen visító hangja és a kezelés végén kézhez kapott borsos végszámla tehető felelőssé félelmeinkért. Ugyanakkor érdekes, hogy a válaszadók döntő többsége (közel 95 százaléka) a kezelések okozta feszültség oldására a három legfontosabb eszköznek a kedvességet, a gyorsaságot és a kezelések alatt szóló zenét tartja, nem pedig az altatás, a nyugtató gyógyszerek vagy a fájdalomcsillapítók használatát.

  Nézeteltérés a fogorvossal

  Meglepően sok megkérdezett számolt be arról, hogy korábban volt már nézeteltérése fogorvossal. A nézeteltérés oka legtöbbször a nem megfelelően elvégzett munka, szakmai probléma volt, de viselkedésbeli kifogások is előfordultak. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy a betegek 61,4 százaléka alárendelt helyzettel jellemzi az orvoshoz való viszonyát. Így manapság, amikor a páciensek egyre nagyobb beleszólást igényelnek a különféle orvosi kezelésekbe, nem meglepő, hogy a válaszadók többsége (60,3 százalék) fejezte ki, hogy a komolyabb fogászati beavatkozás során ő maga szeretné eldönteni, milyen árkategóriájú alapanyagot, terméket használjon az orvos.

  0 0

  Egy felmérés szerint a műanyag termékekben található vegyi anyagok miatt érdeklődhetnek a nők kevésbé a szex iránt.
  A PVC-padlóban, műanyag zuhanyzófüggönyökben vagy többek között a gyermekjátékokban található vegyi anyagok hátrányosan befolyásolják a nők szexuális vágyait. A University of Rochester School of Medicine kutatói által végzett új vizsgálat ugyanis a minden háztartásban megtalálható műanyaglágyító anyagokkal kötötte össze az alacsony libidót. Azon nők, akiknek dupla annyi ftalát volt a szervezetében, kétszer olyan esélyesen utasította vissza partnerét.

  A ftalátok szerves vegyületek, amelyeket főként PVC-lágyításra használnak, hogy a termékek rugalmasak lehessenek: de nemmcsak padlóban vagy gyermekjátékokban találhatóak meg, hanem egészségügyi műanyagtermékekben, ruhákban és élelmiszerekben is. A korábbi kutatások a cukorbetegség és az asztma kialakulásához is kötötték ezeket, de a fiatal fiúk hormonrendszerét is képesek radikálisan megváltoztatni. Tavaly a World Health Organization, a WHO is figyelmeztetést adott ki ezekkel kapcsolaban, használatukat az EUban pedig pont a szaporodást és a gyermekfejlődést károsító hatásuk miatt korlátozzák.

  Az American Society for Reproductive Medicine hetvenedik éves gyűlésén publikált tanulmányból az derül ki, hogy ezen anyagok nemcsak fizikai, hanem pszichológiai károsodást is okoznak az emberi szervezetben. A tanulmányban Dr. Emily Barrett, a University of Rochester School of Medicine kutatója huszas és harmincas éveikben lévő terhes nők vizeletében lévő mérte meg a ftalátszintet, tesztkérdései között pedig az is szerepelt, hogy a terhességet megelőző időszak során mikor vesztették el érdeklődésüket a szex iránt. Barrett hozzátette: "A kutatás azért is érdekes, mert olyan vegyszerekről beszélünk, amelyek szinte elkerülhetetlenek, minden nap a közelünkben vannak és minden emberben mérhető szintje van ezen anyagoknak." 

  "Sok nő esetében a libidó elvesztésének nincs egyértemű oka és fontos volna tudni, hogy ezen anyagok hogyan hozzájárulnak-e a kialakult helyzethez." Mivel az étel fontos forrása ezen vegyi anyagoknak (főként a feldolgozott vagy a jobban becsomagolt ételek), ezért a megoldás Barrett szerint abban rejlik, hogy annyira friss és annyira kevéssé becsomagolt dolgokat fogyasztunk, amennyire csak lehet, de opció lehet a faborítású padló a lakásokban a PVC helyett vagy a műanyag zuhanyzófüggönyök természetesebb vagy legalábbis műanyagmentesebb anyagokra való cseréje.

  0 0

  Fújószondás tesztet készítettek a brit Imperial College kutatói, amellyel a mostaninál sokkal hamarabb lehetne észlelni a gyomor-, illetve a nyelőcsőrákot. A tumorokat mintegy 90 százalékos pontossággal észleli, a vizsgálat pedig csak perceket vesz igénybe.
  Az összehasonlítás kedvéért: a hagyományos labortesztek elemzése körülbelül hat órát igényel. A módszer további előnye, hogy ezt a tesztet alkalmazva a betegek végre elfelejthetik az endoszkópiás vizsgálatokat is: ez nekik extra komforttal, a brit NHS egészségügyi szolgálat számára pedig mintegy 145 millió fontos megtakarítással is járhatna. Az ebből készített tanulmány az Annals of Surgery szaklapban olvasható.

  A teszt maga igen egyszerűen működik: a pácienseknek csak bele kell fújniuk egy szondához hasonló készülékbe: az pedig érzékeli, ha a kifújt levegőben ráktumorok által kibocsátott egyedi illatanyagokat talál. A fejlesztők szerint készülékek a jó- és rosszindulatú tumorok közti különbséget is képesek érzékelni. 

  A kb. 200 pácienssel végzett teszt igen kecsegtető eredményeket hozott, úgyhogy jelenleg három nagyobb londoni kórházban terveznek kísérleteket folytatni. A kutatók jelenleg ezen vizsgálathoz fejlesztenek egy olyan szenzort, amely jelez az orvosoknak, ha rosszindulatú elváltozásokat talál.

  Prof. George Hanna, a tanulmány szerzője elmondta, Angliában emelkedőben van a gyomor- és nyelőcsőrákos megbetegedések száma, évente mintegy 16 ezer új esetet diagnosztizálnak. Ezek észlelése drága, a betegek számára igen kellemetlen, ráadásul a diagnózis későn érkezik csak, egy olyan fázisban, amikor a tumor már a szervezet más pontjaira is átterjedt. 

  Mindezek miatt nemcsak kezelni nehéz, hanem a betegek nagy része sajnos életét is veszti. A lélegzetelemző rendszer sokat segíthet ezen szituáció kezelésében, mivel korábbi fázisban, tükrözés nélkül is képes észlelni a szimptómákat, és így sokkal több emberi életet menthetne meg.

  A gyomor- és nyelőcsőrák a rák okozta halálesetek mintegy 15 százalékáért felelős. Mindkét típust sajnálatosan csak előrehaladott állapotában lehet diagnosztizálni, mert a betegség kezdeti fázisa alig jár észrevehető szimptómával. Emiatt a túlélési arány is igen alacsony: Angliában a nyelőcsőrákosok 13, a gyomorrákosok 15 százaléka éli túl a betegséget.

  Forrás: www.dailymail.co.uk

  0 0

  Vénatágulatok, felületes visszérgyulladások, mélyvénás trombózis - esztétikailag zavaróak, fájdalmasak, leszakadó trombus esetén életveszélyesek. Hol segíthetnek ebben a gyógynövények?
  A visszerek betegségében a gyógynövények szerepe többrétű - mondja dr. Babai László a Trombózisközpont életmód orvosa természetgyógyász. Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentőek vagy éppen vérhígítók, azaz a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását.

  Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki - tekintettel arra, hogy a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb "felszívni" a vért, rossz vénáknál itt gyűlik fel a folyadék leghamarabb, tágítva ki és téve kanyarulatossá a felületes vénákat, okozva ödémát, duzzanatot. 

  A felületes vénában a lassult véráramlás során megalvadó vér trombózist, ezáltal gyulladást okoz. Visszeres tágulatok kezelésénél a terápiás cél többszörös: növelni kell a vénák falának rugalmasságát, könnyíteni véráramlást, mérsékelni az ödémát, megakadályozni a vérrögök képződését, csökkenteni a gyulladást. 

  Tágult visszerekre, visszérgyulladásra számos gyógynövény ismert és használt. Többükben gyógyszerekkel azonos hatóanyagok találhatóak, így használatuk odafigyelést igényel. A gyógynövényes kezelést az orvosi kezeléssel összhangban kell folytatni. 

  Vadgesztenye

  Az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. A benne található rutin - flavonoidok egy típusa - fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Ezen túl gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. A vadgesztenye hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás. Kumarin - a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer hatóanyagával azonos - tartalma gátolja a vérrögök képződését. Ezen utóbbi tartalom miatt szájon át fogyasztani tilos. 

  Szúrós csodabogyó

  Magyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását. Alkalmazható szájon át bevéve és kenőcs formájában a felületes vénára juttatva. 

  Varázsmogyoró

  Elsősorban Észak Amerikában elterjedt, az indiánok által előszeretettel használt gyógynövény. A visszerek kezelésében a magas tannin tartalmának köszönhető astringens, érösszehúzó hatását használják ki. A varázsmogyoró ezen kívül antioxidáns, kórokozó ellenes hatásokkal is bír. Használják kapszulában, krémben. 

  Körömvirág

  Hazánkban is igen elterjedt, főleg kertekben termesztett növény. Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Használata a gyulladt, trombotizált felületes visszerek esetén kerül előtérbe kenőcs formájában. 

  Orvosi somkóró

  Kumarin és flavonoid tartalmú gyógynövény. Előbbi hatóanyag véralvadásgátló, szájon át szedve könnyen túladagoláshoz vezethet, így használata csak külsőleg javasolt. Kumarint tartalmaz a vadgesztenye is, így a két gyógynövény együttes alkalmazásának különös figyelme szükséges. Az orvosi somkóró csökkenti a vérrög-képződést, flavonoid tartalmának köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő hatású. 

  Forrás: Trombózisközpont

  0 0

  Ausztrál kutatók a közelmúltban mutattak rá arra, hogy a beleinkben termelődő gázok tartalma meglévő vagy kialakuló betegségeinkről is árulkodik, legyen szó akár vastagbélrákról, akár irritábilis bélszindrómáról.
  A Royal Melbourne Institute of Technology szakemberei most Kourosh Kalantar-Zadeh villamosmérnök vezetésével kidolgoztak két módszert is, amellyel a bélgázok összetétele pontosan vizsgálható: ürülékfermentálással és bélgáz-érzékelő kapszulákkal.

  Az ürülékerjesztés gyakorlatilag a vastagbélben történő folyamatok utánzása laboratóriumi körülmények között: a kutatók egy kanálnyi ürüléket helyeznek el egy különleges zárófedelű dobozban. A fedélben egy olyan szenzor kapott helyet, amely érzékeli és elemzi a dobozban kialakuló gázmolekulákat. A másik módszer olyan kapszulákkal dolgozik, amelyek képesek egy okostelefonra adatokat küldeni, egyenesen a gyomorból. 

  Az 1 cm hosszú kapszulák darabja mintegy 10 dollár anyagárból készül el, formájukat tekintve pont olyan gyógyszerkapszulák, amelyeket időről időre beveszünk betegség esetén. Az ezekben elhelyezett gázérzékelő, mikroprocesszor és magasfrekvenciás jeladó képes a bélgázok koncentrációját vizsgálni és ezekről adatokat küldeni egy okostelefonra, mielőtt természetes úton távozna a szervezetből. 

  A professzor elmondta, hogy a bélgázok vizsgálata nem-invazív, azaz beavatkozást nem igénylő módon nem adott pontos eredményeket, ezért nem működik például a kilélegzett levegő vizsgálata sem. Elmondása szerint jól tudjuk azt, hogy a gyomorban lévő mikroorganizmusok anyagcseréjük melléktermékeként gázokat fejlesztenek, de hogy ezek a gázok miként hatnak egészségi állapotunkra, azt a mai napig nem tudtuk felmérni. Ha képesek vagyunk pontosan megfigyelni bélgázaink mennyiségét, koncentrációját, összetételét, akkor ezt össze tudjuk vetni gyomorproblémákkal vagy étrendbeli megfigyelésekkel is.

  0 0

  A halálesettel kapcsolatos ügyintézési tudnivalók között segít eligazodni a betegjogi központ kiadványa, amelyből minden kérdésre választ kaphatnak az érintettek.
  A kegyeleti jogról szóló kiadványt készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). A tájékoztató a hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szól a gyászoló családoknak és az egészségügyi dolgozóknak. A kiadvány összeállításának célja az volt, hogy az érintettek tisztában legyenek, milyen módon, milyen eljárások keretében intézhetik az ügyeket ilyen esetekben, ezáltal teljes körű tájékoztatást adva, segítséget nyújtva a hozzátartozóknak a hivatalos ügyintézésben.

  Az emberi méltóság része a kegyeleti jog gyakorlása, amely a túlélők joga halottjuk emlékének megőrzésére - olvasható a kiadványban. Ennek részét képezi az is, hogy a hozzátartozók halottaikat méltó módon eltemessék. A holttesten végzett eljárások, egészségügyi beavatkozások esetleg sérthetik a hozzátartozók gyászát, a halott emlékének megőrzését, emiatt fontos azok szabályozott, a halott méltóságának sérelme nélküli megtörténtének biztosítása. 

  A haláleset bekövetkezésekor a betegjogi képviselő az elhunyt hozzátartozójának megbízása alapján - az általa adott meghatalmazás keretei között - segíti az elhunyt jogainak érvényesülését az egészségügyi intézmény működésével kapcsolatban tett panasz esetében.

  Az olvasók tájékozódását segítik a téma körüljárása mellett a leggyakoribb kérdések és az azokra adott válaszok. Így az olvasó keresgélés nélkül választ kaphat olyan kérdésekre, mint például hogy kit kell értesíteni, ha valaki otthon hal meg, ki köteles gondoskodni a temetésről, vagy hol és hogyan lehet megtiltani a holttestből szerv és szövet eltávolítását. 

  A kiadvány megtalálható az OBDK honlapján, ahol emellett több, a betegjoggal kapcsolatos tájékoztató is elérhető.

  0 0

  A vércukorszint apró ingadozása teljesen természetes folyamat, de sokkal több dolog van mögötte, mint első körben gondolnánk.
  A cukorbetegek számára - legyen szó egyes, akár kettes típusú diabéteszről - a vércukorszint mérése alapvető fontosságú: orvosaik a mért adatok ismeretében tudják csak megmondani, hogy mennyi inzulint adjanak be maguknak és hogyan változtassanak étrendjükön.

  A modern kor körülményei - legyen szó étrendről, gyógyszerekről vagy életmódról - pedig elég nagy kihívássá teszik azt, hogy a hormonok és a glükóz egyensúlyát meg tudjuk tartani. 

  A Harvard Medical School kutatói most arra mutattak rá, hogy ugyan a vércukorszint apró ingadozása teljesen természetes folyamat, de sokkal több dolog van mögötte, mint első körben azt gondolnánk. A sok esetben teljesen természetesnek vett dinamika apró ingadozásainak mintázata ugyanis rengeteg dolgot árulhat el a test folyamatairól. A Chaos című szaklapban publikált anyag szerint a felfedezés sok mindent felfedhet a fiziológia eddig ismeretlen részleteiről. 

  A Madalena D. Costa és Ary Goldberger által vezetett kutatás során 18 idősebb, kettes típusú cukorbeteget és mellettük 12 nem diabéteszes személyt vizsgáltak meg: vércukrukat a rájuk szerelt eszközökkel folyamatosan, ötpercenként mérték, több napon át. Az adatok vizsgálata során arra döbbentek rá, hogy a vércukorszint mind egészséges, mind cukorbeteg tesztalanyaikban folyamatosan ingadozik, igaz, különböző dinamikával: aki nem cukorbeteg, abban az ingadozások kisebbek és gyorsabbak.

  Az orvosoknak persze már korábban is feltűntek az ilyen váltakozások, de azt gyanították, hogy ez csak statisztikai zaj, amely a vércukormérők rosszabb érzékelési szintje miatt észlelhető. Costa és Goldberger viszont azt állítja: ezen dinamikában komplex információk bújnak meg, a nem cukorbetegek esetében az összetettség mértéke pedig nagyobb. 

  Az úgynevezett dinamikus glükometriának elnevezett módszer egyúttal megboríthatja az eddig alapvetőnek hitt fiziológiai koncepciókat, például a homeosztázist, a dinamikus állandóság fogalmát - hiszen most kiderülhet, hogy nem a legállandóbb rendszerek a legegészségesebbek. 

  Az amúgy kardiológus Goldberger példaként rámutat: az egészséges fiatal szívekben sokkal komplexebb változékonyságot fedezhetünk fel, mint az idősebb szervezetekben, és nem is metronómként vernek. Ez csak arra mutat rá még jobban, hogy a test alkalmazkodóképes rendszer, nem pedig egy hagyományos gépezet. A cukorbetegség mögöttes fiziológiai rendszerét feltérképezve pedig olyan új gyógyszereket tudna az orvostudomány alkotni, amelyekkel vissza lehetne állítani az emberi üzemanyagrendszer komplexitását.

  0 0

  A vastagbélrákos betegek üzennek mindenkinek: ne engedjék elrákosodni a bennük lévő polipokat, jelentkezzenek vastagbél-szűrővizsgálatra!
  - Minden évben eltemetjük 5 ezer betegtársunkat. A többségüknek nem kellene meghalnia - jelenti ki Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület - vastagbélrákon ugyancsak átesett - elnöke.

  A vastagbélrákos betegeket is összefogó civil szervezet mindenkit arra biztat: ne halogassa a szűrést, beszélje meg háziorvosával, hogy lakóhelyén milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség. 50 felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

  Különféle székletvizsgálatok is elérhetők, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja, amikor a vizsgálat során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat, polipokat, így azokból nem tud kifejlődni vastagbélrák vagy végbélrák. Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. 

  Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvos gyakorlatán, az asszisztens empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik. - Minden régióban találni korrekt, betegcentrikus ellátóhelyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból - hívja fel a figyelmet Lakos István.

  Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés?

  - Bizakodva olvassuk a híreket az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindításáról, reméljük nem rekednek meg az igyekezetek a modellprogramok szintjén, mint már annyiszor. De a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztatunk: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki - figyelmeztet a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

  0 0

  Az öt másodperces szabály szerint ha a földre esett ételt öt másodpercen belül felkapva nyugodtan elfogyaszthatjuk, ez ugyanis olyan rövid idő, hogy még nem tudnak rajta megtelepedni a kórokozók. Mi ebben az igazság? Valóban számít, hogy mikor vesszük fel a földre esett ételt?
  Az emberek 87 százalékának egyáltalán nem okoz gondot, hogy megegye a földre esett falatot, vagy legalábbis ennyien már ettek valaha ilyen ételt - derítette ki egy brit kutatás. Az öt másodperces szabályként ismert "elmélet" ugyanakkor a válaszadók nagyjából 30 százalékát riasztotta el az evéstől: vagyis ha nem kapjuk fel azonnal a falatot, akkor azon megtelepednek a kórokozók, melyek a szervezetünkbe jutva betegségeket okoznak.

  Az valóban igaz, hogy minél több időt tölt egy étel a padlón (vagy más felületen), annál nagyobb az esélye annak, hogy kórokozók telepedjenek meg rajta. Sok minden függ attól is, hogy milyen felületre ejtettük az ételt: a sima felületekről, például a kőpadlóról nagyobb valószínűséggel kerül kórokozó az ételre, mint kárpitozott felületekről vagy szőnyegről. 

  Ez azért lehet, mert a szőnyeg szálai "fent tartják" az ételt, így az nem tud érintkezésbe lépni a mélyebb rétegekkel. Az étel típusa is számít: minél magasabb egy étel nedvességtartalma, annál könnyebben megtapadnak rajta a kórokozók (egy szelet felvágott tehát nagyon veszélyt hordozhat magában, mint egy szelet kenyér). 

  Dr. Paul Dawson, a Clemson University kutatója csapatával ezt az elméletet vizsgálta, pontosabban azt, hogy az egyes kórokozók mennyi ideig maradnak életben a padlón. Úgy találták, hogy a különböző baktériumok akár négy hétig is megmaradhatnak a száraz felületeken, és olyan mennyiségben elszaporodhatnak, hogy nagyon könnyen átkerülhetnek a leejtett ételre - a földön töltött időtartamtól függetlenül. Vagyis abban a pillanatban, hogy az étel a felületre esik, már meg is telepednek rajta a baktériumok. Az öt másodperces szabály tehát sok más egészségügyi elmélethez hasonlóan csak mítosz.

  Mi a helyzet azzal a szintén elterjedt módszerrel, hogy a földre esett ételre ráfújunk?

  Egészségesebbé teszi ez a fogyasztását? A port, homokot és egyéb szennyeződéseket ugyan eltávolíthatjuk ezzel a módszerrel, de a baktériumokra sajnos szinte semmilyen hatással nincs egy kis fújkálás. Sőt, mint az Dr. Dawsonék kutatásából kiderült, hogy a születésnapi gyertya elfújásának során éppen mi magunk "utaztatjuk át" a kórokozókat a tortára - a gyertyafújás után ugyanis a tortán mintegy tizenötször annyi baktérium található, mint előtte!

  0 0

  Ez a dél-amerikai indiánok körében kedvelt koffeinbomba egy örökzöld fa megszárított leveléből készül. Magas C-vitamin-tartalma miatt javallt megfázás és influenza ellen, antioxidáns-tartalma miatt újabban daganatellenes hatást is tulajdonítanak neki - mi igaz mindebből?
  Bár Argentína is a nagy teacserje-termesztő országok közé tartozik, a zöld- és feketetea-fogyasztás messze elmarad az ország "nemzeti" teaitala, a matétea mellett. A matéteát az Ilex paraguariensis nevű örökzöld fa leveléből állítják elő. Neve a kecsua "matí" szóból származik - az indiánok azt a lopótököt hívják így, amelyből hagyományosan a maté-teát kiisszák.

  Európába ezt a teát a jezsuita misszionáriusok hozták el; ennek köszönheti további közkeletű elnevezéseit: jezsuita-tea, missziós-tea. Hogy miért hozták Európába? Azért, mert megfigyelték, hogy a guaranik nagyon sokat isznak főzetéből, és nem kapnak skorbutot annak ellenére, hogy jóformán csak húst esznek. 

  A feldolgozás kezdetén a növényi nyersanyagot nyílt tűz fölött néhány másodpercig magas hőhatásnak (~500 ºC) teszik ki. Ezzel a lépéssel inaktiválják a növényi enzimeket, megakadályozva a tartalomanyagok további átalakulását. Ezt követi a levelek szárítása és füstölése (utóbbi nem mindig), amely során a tea elnyeri jellegzetes, enyhén füstös ízét - írja a gyogynovenylap.com.

  Presszókávé helyett

  Egyszerre mintegy akár több 10 g matélevelet is tesznek a pohárba, amit 2-3 dl 80 ºC-os vízzel öntenek le. Miután az ital elfogyott, a pohárban maradt leveleket újra leforrázzák, és ugyanazt a levélmennyiséget a nap folyamán többször kivonják. Egy csésze "európai módon" elkészített matétea mintegy 80 mg koffeint tartalmaz (kb. annyit, mint egy presszókávé), a dél-amerikai matéivók viszont egy alkalommal akár 250-400 mg (!) koffeint is elfogyaszthatnak. A cserző (összehúzó) tulajdonságú anyagok hiányának következtében a matéból a koffein gyorsabban és nagyobb arányban szívódik fel, mint például a zöld teából, ezért a matétea élénkítő hatása gyorsabban jelentkezik.

  A gyogynovenylap.hu-n olvasható cikk szerint a teacserjéhez hasonlóan a matétea is tartalmaz polifenolos vegyületeket, ezekkel magyarázható a növény jelentős, a zöld teáéhoz hasonló mértékű antioxidáns aktivitása. 

  Néhány éve robbant a tudományos hír, amely arról szólt, hogy kísérletekkel igazolták a maté tea vastagbélrák-megelőző hatását.

  Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének egyetemi adjunktusa írásában kiemeli, hogy a matéban nem található meg a zöld tea kedvező egészségi hatásaiban kulcsszereplőnek tartott epigallokatechin-gallát (EGCG). Az antioxidáns hatást egyes forgalmazók gyakran assszociálják, sőt azonosítják a daganatmegelőző vagy daganatellenes hatással, de a két hatás közé nem tehető egyenlőségjel. 

  A szakértő leszögezi: a matétea erős antioxidáns (egyes tesztrendszerben nagyobb aktivitású, mint a zöld tea), ennek ellenére nem rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek szerint a fogyasztás együtt járna a daganatos megbetegedések számának csökkenésével. 

  Annyi azonban bizonyos, hogy a matétea feldolgozása során alkalmazott füstölés következtében a levelek jelentős mennyiségű policiklusos aromás szénhidrogén-vegyületet (PAH) tartalmazhatnak, amelyek karcinogén hatása közismert tény. Nincs adat arról, hogy az átlagos európai matéfogyasztók körében gyakrabban alakulnának ki rákos megbetegedések, de ez nem is meglepő, mivel a nálunk forgalomba kerülő matétea általában nem füstölt, így ettől a veszélytől nem kell tartani. 

  Fogyaszt is?

  A gyakran hivatkozott fogyasztó, testsúlycsökkentő hatás elméletileg a koffein anyagcsere-fokozó, vizelethajtó hatásával hozható összefüggésbe - forradalmi, tartós hatásra ne számítsunk. A matétea állítólagos afridiziákus hatása szintén élénkítő voltával függhet össze, ezzel azonban még nem foglalkoztak tudományos igénnyel.


  0 0

  Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a tojás tele van koleszterinnel, és ha omlettet reggelizünk, innen már egyenes út vezet a szívroham felé. Igyekszünk ezt most megcáfolni.
  A tojás fehérje és sárgája együtt jelentős mennyiségű vitamint, egészséges zsírt, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz, és még kalóriatartalma miatt sem kell aggódnunk. Elkészíteni is könnyű ráadásul a tojást - reméljük, ezt már a konyhából olvassa! De van még néhány meggyőző érvünk, hogy miért is egészséges tojást enni.

  Jobb lesz a kedvünk. A tojásban igen hasznos keverékét találjuk az omega-3 zsírsavaknak, cinknek, B-vitaminoknak és jódnak, ez a keverék pedig nagyon is hatásosan semlegesíti a fáradtságot és a rosszkedvet. 

  Izomzatunkat is tápláljuk. A tojás az egyik legjobb természetes forrása az izomvédő proteineknek az alacsony kalóriatartalmú ételek között. Az ezekben található B12-vitamin az izomösszehúzódást is segíti. 

  A ráktól is megvéd. 24 százalékkal kisebb a mellrák esélye azon nőknél, akiknél magasabb a kolinszint, ezt a tápanyagot pedig, nem meglepően, a tojásban találhatjuk meg. Egy nagyobb tojásból napi kolinszükségletünk 30 százalékát is fedezni tudjuk. Érdemes tudnunk, hogy a legtöbb kolin a tojássárgájában van. 

  Táplálja az agyunkat.A tojásban található kolin nemcsak a ráktól véd, hanem agyunkat is jobb állapotban tartja, mivel ennek hatására több acetilkolin termelődik bennünk, ami segít az információk jobb tárolásában és az ezekre való emlékezésben is. A szabadon tartott tyúkok tojásaiban több omega-3 zsírsav található, amely szintén jó hatással van agyunkra, ráadásul E-vitamin is több van bennük, ami miatt az Alzheimer-kór elleni védettségünket is növelhetjük. 

  Kicsi tojás, ami naggyá tehet

  Jobb lesz a látásunk. A tojásban jelentős mennyiségű lutein és zeaxanthin van, ezek olyan antioxidánsok, amelyek hatására elfelejthetjük a szürkehályogot és a szemfenéki erek meszesedését is. Ezeket az anyagokat kelkáposztában és spenótban is megtalálhatjuk, úgyhogy akár ezeket is fogyaszthatjuk a reggeli omlett mellé.

  Fogyhatunk is! A Louisiana State University kutatói arról számoltak be, hogy 65 százalékkal jobban fogynak a túlsúlyos emberek, ha legalább heti ötször reggeliznek tojást, mondjuk péksütemények helyett. A reggelire fogyasztott tojás hatására ráadásul testünk kevesebb kalóriát igényel majd a nap folyamán.

  0 0

  Az ízületi fájdalmaknak rengeteg fajtája van, ennek megfelelően kiváltó tényezőik is sokfélék lehetnek. A leggyakoribb ok az örökletes hajlam és a helytelen életmód.
  Ezen kívül az ízületi megbetegedéseket kiválthatja fokozott terhelés, baleset, fertőzés és egyéb megbetegedés, például tumor vagy diabétesz is. Az életkor előrehaladtával is nagyobb az esélye egyes ízületi betegségek, például a rheumatoid arthritis (RA) vagy a köszvény előfordulásának.

  A porckopás előidézői

  Az ízületi betegségek első nagy csoportja az ízületi porckopás (arthrosis), amely lehet elsődleges vagy másodlagos. Előbbinek oka nem ismert, bár itt is valószínűsíthető valamilyen genetikai hajlam. Ezzel szemben a másodlagos arthrosisnak előidézője lehet sérülés, fejlődési rendellenesség vagy fokozott terhelés is. Ez a betegség foglalkozási ártalomként is megjelenhet: gépíróknál jellemző a kéz ízületeinek kopása, táncosoknál pedig a lábízületek arthrosisa figyelhető meg. 

  A szervezet válaszai

  A második nagy csoport a gyulladások ízületi betegségek, más néven arthritisek. A szervezet nagyon gyakran felel ízületi gyulladással másik betegségre vagy egyéb változásra is. A köszvény oka például anyagcserezavar, ilyenkor a vér húgysavtartalma megemelkedik, és az ízületekben húgysavas sók rakódnak le. 

  A rheumatoid arthritis pontos oka nem ismert, valószínűleg a porcot az immunrendszer támadja meg, a fertőzéses ízületi gyulladás (szeptikus arthritis) pedig a gyengült védekezőképességnek tudható be. Ilyen esetekben a kórokozók valahogyan a véráramba kerülnek, hajlamosít a betegségre a krónikus májbetegség, immunszupresszív szerek (pl. szteroid) szedése és a cukorbetegség. Az ízületi gyulladások kötődhetnek egy másik betegséghez is, például tumorhoz vagy pikkelysömörhöz. Ilyen esetekben az ízületi fájdalom csillapítása mellett az eredeti okot is kezelni kell.

  Életmódbeli hibák

  A gyulladásos ízületi betegségek legnagyobb része visszavezethető a helytelen életmódra. A köszvényesek körében például gyakoribb az elhízás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a fehérjében túlságosan gazdag táplálkozás, a rheumatoid arthritisra pedig hajlamosabbak a dohányosok. A pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladásnak is rizikótényezői az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

  Ezeknek a betegségeknek nemcsak a megelőzésében, hanem a kezelésében is fontosak az életmódbeli változtatások. A gyógyszerek mellett tehát érdemes lemondani a káros szenvedélyekről, változtatni az étrendünkön és többet mozogni.

  Nemre és korra tekintettel

  A köszvény háromszor jellemzőbb férfiaknál, nőknél jellemzően a menopauza után jelentkezik. Az RA esélye is nő az életkor előrehaladtával, háromszor gyakoribb a nők körében. Az ízületi gyulladás többi fajtája viszont nem függ kortól és nemtől, sokkal inkább a helytelen életmód okozza őket.

  0 0

  Az elmúlt évben több mint másfél millió embernél diagnosztizáltak rákot, de arra csak kevesen gondolnak, hogy a daganatos megbetegedéseknek az elfogyasztott ételekhez is közük lehet.
  A bulletindailynews.com összegyűjtötte azokat az élelmiszereket, amelyek rákkeltőek lehetnek. 

  1. Finomított fehér liszt. Mire a gabonaféléket feldolgozzák és lisztté finomítják, azok nem csak tápanyagaikat veszítik el, hanem kémiai eljárásokon is átesnek, hogy a színük fehérebb legyen. Az ehhez használt gáz akár irritáló hatású is lehet. Emellett finomított lisztnek a glikémiás indexe is magas, ami árt a vércukorszintünknek.

  2. Mikrohullámú sütőben pattogatott kukorica. Az otthon elkészíthető zacskós, mikrohullámú sütőben pattogatott kukoricát sokan kedvelik, azonban a zacskó perfluorooktán-savat tartalmaz, ami a teflon egyik összetevője is. Kutatások igazolták, hogy ez a vegyi anyag nőknél összefüggésbe hozható a meddőséggel, valamint növeli az esélyét a máj-, vese-, hasnyálmirigy- és hereráknak. 

  3. Mesterséges édesítőszerek. Ha diéta miatt kerülni szeretnénk a cukrot, esetleg cukorbetegek vagyunk, akkor gyakran fordulunk a mesterséges édesítőszerek nyújtotta segítséghez. Ugyanakkor számos tanulmány azt mutatja, hogy sokan híznak tőle, és a vércukorszintet is nehezebb mellette ellenőrizni. A legtöbb tanulmány az aszpartamot teszi felelőssé az agydaganat kialakulásáért.

  4. Alkohol. A túlzott alkoholfogyasztásnak számtalan egészségre káros hatása lehet, ezek közül az egyik a rák kialakulásának kockázata. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azoknál a menopauzán már átesett nőknél, akik naponta ittak egy italt, 30 százalékkel nőtt a mellrák kialakulásának esélye. A WHO szakemberei arra is találtak bizonyítékot, hogy az alkohol a fő oka a száj-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél-, végbél- és a mellrák kialakulásának. 

  5. Kukoricaszirup. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup az egyik főbűnös, mert könnyen beindítja a rákos sejteket képződését, és elősegíti szaporodásukat. Kukoricaszirupot tesznek üdítőitalokba, szószokba, édességekbe, számtalan egyéb élelmiszerbe.

  6. Feldolgozott húsféleségek. A feldolgozott hústermékek - például a virsli, a szalonna, a szalámifélék - túl sok sót és vegyi anyagot tartalmaznak. Egyes tanulmányok szerint azoknak az embereknek, akik rendszeresen esznek feldolgozott húsféléket, 43 százalékkal nagyobb az esélyük a korai elhalálozásra. Ezek a húsok a nátrium-nitrát-tartalomnak köszönhetik rákkeltő hatásukat, a füstölt húsok pedig különösen veszélyesek lehetnek. 

  7. Burgonyachips. Egy zacskó chips szinte észrevétlenül elfogy egy jó film vagy egy baráti összejövetel alatt, pedig magas zsír- és kalóriatartalma miatt gyors súlygyarapodást okoz. Emellett a magas nátriumtartalom - és korábban a benne felhasznált, de mára törvényi szabályozás okán elhagyott transzzsír - egyenes út a szívbetegségekhez és a rákhoz. 

  8. Tenyésztett lazac. Az Egyesült Államokban az elfogyasztott lazacok 60 százaléka tenyészetből és nem szabad fogásból való. A halakat természetellenesen táplálják - vegyszerekkel, antibiotikumokkal és növényvédő szerekkel telített táplálékot kapnak. Ezek az adalékanyagok pedig erősen rákkeltőek lehetnek. Egyes vizsgálatok számottevő higanymennyiséget is kimutattak a halak húsában. 

  9. Diétás ételek. A diétás címkével ellátott élelmiszerek valójában sokszor egészségtelenek, mert mesterséges édesítőszereket, vegyi anyagokat tartalmaznak. A gyártók túlzott ízfokozó- és színezékhasználattal próbálják pótolni az ízveszteséget. Sok alacsony zsírtartalmú étel tulajdonképpen több kalóriát tartalmaz, mint nem diétás társaik. 

  10. Genetikai módosítások. A genetikailag módosított élőlények - Genetically Modified Organisms (GMO) - vagyis a génállományt mesterségesen befolyásoló eljárásokkal módosított élelmiszerek - hatásairól még keveset tudni. Nem tudjuk pontosan, milyen hatással vannak környezetünkre, testünkre. A génmódosított növények megítéléséről folyamatosan viták zajlanak mind Magyarországon, mind a világban.

  11. Hidrogénezett és részben hidrogénezett növényi olajok. A növényi olajokat kémiai úton kezelik, gyakran szagtalanítják és színtelenítik őket. A növényi olajokat hidrogénmolekulákkal szilárdítják, így jön létre a transzzsír például, ami káros hatással van szervezetünkre. A transzzsírok okozhatnak többek között daganatos megbetegedéseket, szívinfarktust, magas koleszterinszintet, agyvérzést. 

  12. Konzervparadicsom. A konzervparadicsom vagy egyéb konzervek általában fémdobozba vannak becsomagolva. A legtöbb doboz tartalmaz egy bizonyos BPA nevű vegyületet. Tanulmányok rámutattak arra, hogy a BPA befolyásolja a kísérleti patkányok agyában működő géneket. A paradicsompüré azért veszélyesebb a többi konzerv ételnél, mert magas savtartalmának köszönhetően könnyebben lép kölcsönhatásba a konzervdoboz belső falával. 

  A lista a http://bulletindailynews.com/összeállítása alapján készült.

  0 0

  Közeledik a Karácsony, a nagy ebédek és vacsorák, az egész napos sütés-főzés ideje. A családi és baráti összejöveteleken, a bőséges étel- italválaszték láttán hajlamosak vagyunk a megszokottnál többet enni, ami gyomorpanaszokhoz, hosszabb távon pedig testsúlygyarapodáshoz vezethet. De valóban így kell ennek lennie? Mindenki számára békésebben telhetnek az ünnepek, ha közben nem azon aggódik, hogyan is fogja leadni a felgyülemlett plusz kilókat, vagy ha nem kell a családi vacsora után a túlevés okozta kellemetlen tünetektől szenvednie. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai ezúton szeretnének néhány jó tanáccsal hozzájárulni ahhoz, hogy a nehéz fogások és a túlevés senki számára ne árnyékolja be az ünnepek hangulatát, meghittségét. Nem szükséges koplalnia a családnak az egészségért és lemondanunk sem kell a már megszokott és kedvelt ételeinkről. Elég, ha csupán néhány apróbb változtatást vezetünk be a hagyományos ünnepi ételek elkészítése során:
  - A főfogásokhoz, különösen a nehezebb ételekhez, mindig fogyasszunk friss salátát vagy savanyúságot.
  - A majonézes saláták helyett próbáljuk ki a joghurtos, kefires öntettel készült változatokat.
  - A bő olajban sütés helyett válasszuk a zsírszegény ételkészítési módokat, mint a párolás vagy a sütőben sütés. Kipróbálhatunk új eszközöket is: a sütőzacskó, az olajspray és teflonnal bevont edények használatával csökkenthetjük a hozzáadott zsiradék mennyiségét.
  - A rántott ételeket elkészíthetjük zsírszegény módon is: egy konyhai ecsettel a bepanírozott hús szeletek mindkét oldalát vékonyan kenjük át olajjal, majd a szeleteket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ehhez a művelethez használhatunk olajspray-t is. 180°C-os előmelegített sütőben 20-25 perc alatt, félidőben megforgatva süssük készre.
  - A halászlevet leveskocka nélkül készítsük és bízzunk saját ízlésünkben a fűszerezés során.
  - Ne csak a halászlé vagy a rántott hal jusson eszünkbe az ünnepi menü tervezésekor. Készíthetünk halat párolva, egészben sütve, töltve, grillezve, pörköltnek vagy akár paprikásnak is. Részesítsük előnyben a zsírszegényebb halfajtákat és a tengeri halakat. Az édesvízi halak közül szárazabb húsú a busa, a süllő és az amúr, a tengeriek közül a hekk és a tőkehal. Bár a tonhal, a makréla és a hering húsa zsírosabb, a kedvező zsírsav-összetételük és magas omega-3 zsírsav tartalmuk miatt – amely kifejezetten védik a szívet és az érrendszert – bátran fogyasszuk őket.
  - A töltött káposzta és egyéb rakott vagy töltött ételeink élelmirost-tartalmát barna rizs vagy zabpehely hozzáadásával növelhetjük. A zsírosabb sertéshús helyett válasszunk soványabb húsrészeket, például csirke- vagy pulykacombot. Ha savanyú káposztát használunk alapanyagként, akkor mossuk meg, és nyomkodjuk ki belőle a sós levet.
  - Használjunk olyan fűszereket, amelyek kedvező hatással vannak az emésztésre. Ilyen például a kömény, a kakukkfű, a babérlevél, a majoránna, a bazsalikom és a fahéj.
  - Válasszunk intenzív ízű fűszernövényeket, így kevesebb sóval, vagy akár só hozzáadása nélkül is finom ételek készíthetők. Ha a húsokat gyümölccsel kombináljuk, szintén nem szükséges a só használata. Ilyen étel a gyümölccsel göngyölt hústekercs, vagy a sült hús gyümölcsmártással. A pulykasültet készíthetjük barackkal, almával vagy aszalt gyümölccsel töltve, majoránnával fűszerezve.
  - A burgonya- vagy rizsköret helyett, ha az étel jellege megengedi, fogyasszunk vegyes zöldségköretet! Például pulykasülthöz, a sült és párolt halakhoz kiválóan illenek a párolt, sült, vagy grillezett zöldségek.
  - A mákos gubához használjunk a szokásosnál kevesebb cukrot, a vaníliás cukor helyett pedig természetes eredetű vaníliát.
  - A sütemények készítésekor adjunk a fehérliszthez fele vagy harmad rész teljes kiőrlésű lisztet. Részesítsünk előnyben olyan desszerteket, amelyek gyümölcsöt, diót vagy más olajos magvat, tejterméket tartalmaznak.
  - Az ünnepek alatt is étkezzünk naponta legalább ötször, ne hagyjunk ki étkezést annak reményében, hogy így kompenzálhatjuk egyéb étkezések túlzott kalória bevitelét. Üres gyomorral, nagyobb valószínűséggel fogunk túl sokat enni az ünnepi ebéd vagy vacsora alkalmával, mint kiegyensúlyozott napi ötszöri étkezés esetén.
  - Álljunk fel az asztaltól étkezés után! Vacsora után, egy jóízű beszélgetés alatt hajlamosak vagyunk folyamatosan csipegetni, így akár több száz felesleges kalóriát is bevihetünk.
  - A mozgásról se feledkezzünk meg az ünnepek alatt, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk egész délután a kanapén pihengetni, azonban egy hosszabb séta a friss levegőn hozzásegíti szervezetünket ahhoz, hogy még a nehezebb ételekkel is könnyebben elboldoguljon.

  0 0

  Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nem csak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.
  Ha ketten vagyunk a háztartásban
  Talán fiatal párként a legnehezebb eldönteni, hogy miből mennyit tanácsos egyszerre elkészíteni, hiszen a mama összes receptje családi adagra van szabva. Ezért amikor ünnepi bevásárlásra indulunk, az alábbi mennyiségekkel számoljunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása szerint:
  - Egy átlagos felnőtt egy étkezés alkalmával 70-85 gramm húst kell, hogy fogyasszon.
  - A mártásból maximum 2,5 deciliter mennyiséggel számoljunk!
  - Ha friss salátát készítünk köretnek, 100-150 gramm az ideális, párolt zöldségköretből viszont már 200-250 gramm.
  - Főzelékből 3-4 decilitert tálaljunk, épp úgy, mint a levesekből.
  - Burgonyából, tésztából, rizsből vagy egyéb gabona alapú köretből elegendő 250-300 gramm.
  - Ha pedig gyümölcsöt tálalunk desszertként, 80-150 gramm az ideális mennyiség, ami megfelel egy almának, egy banánnak vagy egy kis tál bogyós gyümölcsnek.
  Ha gyerekkel bővül a család
  "Szerte a világon komoly problémát jelent a gyermekkori elhízás megjelenése, és ebben mi sem vagyunk kivételek" - figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, ugyanis itthon az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, Európában már minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Ezért különösen nagy gondot kell fordítani az étkezésükre.
  Tudta?
  - A táplálkozási zavarokkal szakemberhez forduló kamaszkorú gyermekek száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott.
  - A felnőttekhez hasonlóan már a gyermekek táplálkozásában megjelenik a túlzott zsírbevitel, azon belül az ómega 3:6 zsírsavak kedvezőtlen aránya, valamint az ajánlott sómennyiség közel négyszeres bevitelének problémája.
  Ha vendégeket várunk
  Édesanyánktól megtanultuk, hogy ha vendégeket várunk, soha nem fogyhat el teljesen a vacsora végére az étel, ezért inkább kicsivel többet főzzünk! A repetával nincs is baj, de kinek van kedve három napig ugyanazt enni? Éppen ezért ha nagy lakomát szervezünk, mindenkire számoljunk legfeljebb plusz 25%-ot. Így biztos nem távozik senki korgó gyomorral, és nem marad jelentős maradék.

  0 0

  Csütörtökön kora délután ugyan bezárnak, de a Városháza parkban és a Vörösmarty téren már péntektől, a Bazilikánál pedig december 27-től ismét teljes nyitvatartással üzemelnek a budapesti adventi vásárok.
  Pénteken mindhárom helyszínen javarészt a gasztronómiai és az ajándékos standok nyitnak csak ki, de a Vörösmarty téren szombattól újra színpadi programokkal is várják a látogatókat.
  Vasárnaptól teljes nyitvatartással üzemel mindhárom helyszín: a Vörösmarty téren egész nap koncertekkel és gyerekelőadásokkal várják a családokat, a Városházaparkban vásárral és hócsúszdával, a Bazilikánál pedig a gasztronómiai ínyencségek mellett az ingyenesen használható 200 négyzetméteres korcsolyapályával, sötétedés után pedig fél óránkénti fényfestéssel kedveskednek a helyszínre érkezőknek.
  Szilveszterkor a Bazilikánál a legnagyobb slágerek zenéjére búcsúztathatják az idei esztendőt és köszönthetik az új évet, január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó lencse nappal várják a szervezők a látogatókat, akik a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó ételek gazdag választékát kóstolhatják végig.

  0 0

  A Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány alátámasztja a magyar kormány álláspontját, a Paks II. beruházás megtérül, megfelelő mennyiségű villamosenergiát lehet előállítani, alacsony önköltség mellett - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán az M1 aktuális csatornán.
  Hozzátette: várhatóan a piaci árak is úgy alakulnak majd, hogy nem lesz szükség állami támogatásra az erőműtársaságok működéséhez.
  Aszódi Attila az idei év eredményei között említette az erőmű körüli településeken folytatott nagy tájékoztató kampányt, a májusi közmeghallgatást Pakson, valamint a nemzetközi közvélemény informálását a projekt várható környezetvédelmi hatásairól. Mindemellett a környezetvédelmi engedélyezés már az utolsó szakaszban jár, akár néhány héten belül megkaphatja a projekt a hozzájárulást - mondta.
  A kormánybiztos megismételte, hogy az erőműhöz kapcsolódó brüsszeli öt eljárásból három esetében Magyarország megszerezte a jóváhagyást. A bizottság elfogadta a projektet energiapolitikai, ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontból, az Európai Bizottság alatt működő uniós szerv, az Euratom Ellátási Ügynökség pedig aláírta az üzemanyag-ellátási szerződést.
  Kiemelte, hogy a keretrendszer adott, meg kell még beszélni egyebek mellett a versenyjogi kérdéseket, a beszerzési ügyeket. A kormánybiztos úgy vélte, hogy a 2016-os év elegendő lesz arra, hogy a bizottsággal is lerendezzék a kérdéseket és remélhetőleg a telephelyengedély is rendelkezésre áll majd.
  A környezetvédelmi engedélyezés felfüggesztésére indított Greenpeace-kérelemre úgy reagált: a környezeti hatástanulmányban minden a törvény által előírt információ szerepel, a lakossági konzultáció, illetve a nemzetközi közmeghallgatás során minden felmerült kérdésre választ adtak, továbbá minden információ, ami a projektnek ebben a szakaszában szükséges, rendelkezésre áll, ami alapján döntést lehet hozni.

  0 0

  Egy ismeretlen robbanótöltetet dobott szerdára virradó éjjel Stockholm egyik belvárosi éttermébe, a robbantásban nem sebesült meg senki - közölte egy rendőrségi szóvivő.
  A dpa német hírügynökségnek adott tájékoztatás szerint a rendőrséget telefonon értesítették arról, hogy valaki robbanótöltettel támadta meg a svéd fővárosban található Berns nevű épületegyüttes egyik éttermét. A vendéglátóhely már nem volt nyitva az incidens idején, de néhány dolgozó még ott tartózkodott. A svéd média szerint az eset hajnali fél öt körül történt, az anyagi kár jelentős.
  A szóvivő azt mondta, egyelőre nem tudni, ki követte el a támadást, és mi volt tettének indítéka. Hozzátette, hogy a helyszínre tűzszerészeket küldtek, akik megállapítják, pontosan mit is dobtak az étterembe. Más források arról számoltak be, hogy elképzelhető, egy korábbi alkalmazott bosszújáról van szó.
  A Stockholm szívében található több mint 150 éves Bernsnek része egy szálloda és egy éjszakai klub is.

  0 0

  A robbanás a Pegasus légitársaság egyik repülőgépén következett be a repülőgép parkolóban, ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a gépen belül vagy kívül keletkezett.
  Robbanás történt az isztambuli Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren szerda hajnalban, két takarító munkás megsérült, egyikőjük belehalt sérüléseibe. A robbanás oka egyelőre nem ismert - közölte a török Pegasus diszkont légitársaság.
  A fedélzeten nem voltak utasok, csak a két sérüléseket szenvedett takarító. Az egyikőjük a kezén szenvedett sérüléseket, a másik, aki a kórházban később életét vesztette, a fején. A robbanás áldozatát Zehra Yamacnak hívták, a hölgy harminc éves volt.
  Az incidens nyomán fegyveres rendőrök lepték el a repülőteret: a bejáratoknál fokozták a biztonsági intézkedéseket, és gépjárműveket kutattak át. Egy rendőrségi helikopter cirkált eközben a repülőtér felett.
  A hatóságok a Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtéren bekövetkezett robbanás hatására fokozták a biztonsági intézkedéseket az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren is, a Habertürk török televíziócsatorna beszámolója szerint ott is ugyanúgy fegyveres rendőrök járőröznek, szúrópróba szerűen kutatnak át gépjárműveket, és helikopterek köröznek a létesítmény felett.
  A Sabiha Gökcen nemzetközi repülőtér üzemeltetője korábban közölte, a történtek nincsenek hatással a repülőgépek menetszerű közlekedésére. A Pegasus honlapján ugyanakkor az szerepel, hogy hét belföldi és egy nemzetközi járatát törölte a nemzetközi repülőtéren.
  A hatóságok keresik a robbanás okát, egyelőre nem zárják ki a terrorizmust.

  0 0

  A magyar gasztronómiában számtalan halételt ismerünk, a karácsony közeledtével pedig ezek a fogások még inkább előtérbe kerülnek. Ráadásul az utóbbi években a halak itthon is reneszánszukat élik. Egyre több konyhába kerülnek vissza alapanyagként, az éttermek kínálatában is visszakapták méltó helyüket, sőt egyre-másra nyílnak a halas éttermek is (és nemcsak fish&chips vonalon). Örömteli hír, hogy az egészséges, finom és nem utolsó sorban változatos halétek ismét létjogosultságot nyernek a hazai konyhaművészetben. A NetPincér, online ételrendelő oldal összegyűjtötte a legfontosabb információkat, amit a magyar gasztronómia halfajtáiról tudni érdemes.

  Az édesvizek óriása, a bajszos harcsa

  A harcsa a legnagyobb hazai ragadozóhal, mérete a két métert és a 100 kilót is meghaladhatja. A hazai vizek kétségkívül legbajszosabb hala azon túl, hogy könnyen elkészíthető és viszonylag szálkamentes, még finom és egészséges is. D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, melyek fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezek után nem csoda, hogy itthon az egyik legnépszerűbb halfajta. A húsa az átlagnál kicsit zsírosabb, aminek következtében gyakran "pocsolya ízűvé" válhat, ezért is ajánlott még a főzés előtt eltávolítani a bőre alatt található barnás, zsíros részt. A harcsa további előnye, hogy rendkívül sokféle étel alapja lehet, közülük a halászlé (amibe egyébként az igazi szakértők 4-5 féle halat is tesznek) mellett talán a legismertebb a harcsapaprikás túrós csuszával.

  A szúrós kedvenc, a ponty

  A harcsa mellett szintén nagy népszerűségnek örvend a ponty, amit a horgászok gyakran a kedveskedő potyka névvel is illetnek. Elsősorban az álló, illetve a lassan folyó vizeket kedveli, így nemcsak a Balatonnak, de a Dunának és mellékágainak is őshonos halfaja, mely az iszapos részeken úszva szerzi be apró állatokból és növényekből álló táplálékát. Ugyan a ponty vásárlás ma már nem jelent különösebb gondot, ám mivel a kelleténél jellemzően több szálkát tartalmaz, sokan félnek a fogyasztásától. Azonban ha a halat nagyon sűrűn beirdaljuk, és besózzuk, akkor ezek a szálkák szinte eltűnnek. Több nagy séf is a halászlénél is a pontyra esküszik, de rántva, sütve is kiváló fogás. Az extrémebb változata pedig a sokak által kedvelt a krumplikarikákkal, hagymával, paprikával, paradicsommal rakott rácponty.

  A kétnevű süllő

  A süllő a sügérfélék közé tartozó ragadozó, melynek másfél kilósnál nagyobb példányait fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik. Szálkamentes, zsírszegény húsa teszi rendkívül kedveltté. Paprikás lisztben egészben sütve vagy rántva a balatoni halsütők állandó "vendége".

  A nagy túlélő, a kecsege

  A hazai vizekben élő tokfélék közül a kecsege gyakorlatilag az egyetlen, amely nem védett. Orsó alakú megnyúlt teste, kissé felfelé hajló hosszú orra rendkívül kecsessé, a fogashoz hasonlóan fehér és szálkanélküli húsa pedig nagyon ízletessé teszi. Kiválóan alkalmas füstölt, illetve pácolt hal készítésére, de grillezésre is. Rokona, a szibériai tok ikrája adja a legfinomabb, legdrágább kaviárt, mely néhány éve már magyarországi tenyészetekben is megtalálható.

  A kakukktojás, a lazac

  Csakúgy, mint a híres balatoni hekk, a lazac sem tartozik az őshonos magyar halfajták közé, de töretlen népszerűsége miatt mindenképpen a listánkra kívánkozik. Ha otthon szeretnénk elkészíteni, a tenyésztett fajták helyett érdemes vadlazacot felkutatni. Szakértők szerint a skót, illetve a norvég lazac garantálja a legjobb minőséget, húsa sütve, párolva, grillezve és gőzölve egyaránt finom, de nagyon kell vigyázni, nehogy kiszáradjon.


  0 0

  1. Rágjanak rendesen, és nem híznak el!

  A rengeteg emésztési zavar oka a savasodás, ami annak köszönhető, hogy sok szemetet eszünk, és rosszul rágjuk meg az ételt, ami aztán komoly emésztési problémákhoz vezethet. A nyál fertőtlenít, segíti az emésztést. Ha az ember rendesen rág, nem tudja túlenni magát, nem hízik el, időben jelentkezik a telítettségérzés.

  2. Izzadjanak, legalább naponta 10 percet!

  Mert az egészséghez, a fiatalos szervezethez elengedhetetlen a méregtelenítés, a máj és vese tudatos működtetése. Fontos lenne a tisztulás, napi szinten is, ezért sok folyadékot igyunk. A diólevél-, bodza-, nyírfalevél, csalán-, mezei zsurló és galaj teák a legjobbak, ha méregteleníteni akarunk. Hagyjuk magunkat szabadon izzadni, naponta legalább tíz percet. Olyan dezodor vegyünk, ami nem tömíti el a hónaljban az izzadságmirigyeket, hanem csak szagtalanít.

  Javallott verejtékezni, izzadás-kúrákat tartani megfelelő teák fogyasztásával, hogy elősegítsük főbb méregtelenítő szerveink, így a májunk és vesénk működését. Májunk vonatkozásában érdemes hetente egy gyermekláncfű teát elfogyasztani, vesénkre és májunkra a leghatásosabb az aranyvesszőfű teája.

  3. A rák ellenszere a lúgosítás

  A rákos sejtek elszaporodásának a a megelőzéséhez sötét színű gyümölcsöket kell fogyasztani, amiben sok az antioxidáns, tehát olyan, hogy fekete szilva, fekete szőlő, mazsola, fekete szeder. Fontos a sok C-vitamin, amit elsősorban gyümölcsből, zöldségből nyerhetünk ki. Ha tea formájában akarunk C-vitamint bejuttatni a szervezetünkbe (a csipkebogyóban és csalánban például sok van), akkor csak 50 fokig melegítsük fel a vizet, aztán hagyjuk benne 40 percig állni a gyógynövényeket. És igyunk diólevél teát legalább 8-10 héten át.

  4. Óvakodjanak a cukortól!

  A cukorbetegséget nagy problémának tartja, amit meg lehet természetes úton-módon is előzni. Gyuri bácsi szerint az emberek évente több mint húsz kiló cukrot esznek, nem csoda hát, hogy a szervezet nem tudja termelni az inzulint. A rákos sejtek cukorral táplálkoznak, a gyógynövények, az áfonyalevél, a szederlevél, a málnalevél, a csicsóka viszont segítenek a cukorháztartás egyensúlyának biztosításában. Lassítják a felszívódást, pótolják az inzulint.

  5. A magas vérnyomás sem csak gyógyszerrel csökkenthető

  Sok komoly betegség oka lehet a magas vérnyomás, megelőzésére a galagonya tea, míg idegrendszeri problémákra a pásztortáska alkalmazható.

  6. Mellrák ellen szilvalekvárral, ősi székely recept szerint

  A székely nők annak idején szilvalekvárral gyógyították a mellrákot. Azóta a tudomány is igazolta, hogy a szilvában 5741 antioxidáns van. Ha rákot szeretnénk megelőzni, akkor együnk sok aszalt szilvát vagy vörös-fekete gyümölcsből készült lekvárt, mert a nyers gyümölcsben sokkal de sokkal kevesebb az antioxidáns.

  Ezután még egyéb rákos esetekről is mesélt, például a szájrákról. Egy esetben 3 fej körömvirágot kellett a páciensnek megennie naponta tavasztól őszig, meg is gyógyult tőle.

  7. Nem mindegy hol és mikor gyűjtjük a gyógynövényt

  Minden gyógynövénynek ugyanis megvan a gyűjtési ideje, de minden növénynél nagyon fontos, hogy tiszta legyen, és olyan időszakban szedjük, amikor a legtöbb benne a hatóanyag.

  8. Így gyűjtsünk diófalevelet és csalánt

  A diófalevél gyűjtésével kapcsolatban elmesélte, mire kell odafigyelnünk. Az alap, hogy a diófalevelet akkor érdemes gyűjteni, amikor már megszabadult a barkájától, kibújtak az új levelek és a fa kipermetezte ragacsos anyagát. Akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni, egészen addig, amíg a rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen. A július a legbiztosabb hónap, de minden növénynél meg kell nézni, hol tart épp a fejlődésben.

  A csalánlevelet például akkor kell szedni, amikor tavasszal elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó, vagy a sarjúcsalánt ősszel, de az már nem olyan jó. De nem a dátum a lényeg, hanem a növény állapota. Gyuri bácsit nagyanyja úgy tanította – fogd meg, kóstold meg, nézd meg, szagold meg, és amikor olyan, akkor szedd le.

  9. Babaváró-program

  A nehézséget a környezeti ártalmakon túl az is okozza, hogy a párok túl későn vállalnak gyereket. Másrészt a fogamzóképesség hiányát a rossz táplálkozás is okozhatja. Sokan keresik meg ezzel a problémával, ezért kidolgozott egy babaváró-programot: az anya szervezetét, pajzsmirigyműködését teákkal, szurokfűvel, cickafarkfűvel, diófalevéllel tisztítja és erősíti. Az apáknál a spermium termelését fürjtojás sárgájával és barna sörrel lehet növelni. A harmadik lépcsőben a nemi hormonok termelését serkentik növényi ösztrogén alkalmazásával.

  10. Igyunk parlagfű-teát

  Hihetetlen, de ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. Nagy mennyiségben található benne B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatásáról csodákat zengenek.

  Mindvégig hangsúlyozza azonban Gyuri bácsi az orvosi kontroll szükségét, legfőképpen megelőzés szintjén. Kiemeli azt is, hogy el kell kerülni a szélhámosokat, csak elismert szakemberekhez lehet fordulni.

  Forrás: Arany gondolatok